Valkoinen kitkeränmakuinen vinokas

Tämä olikin sitten tosi outo tapaus. Todennäköisesti kuusen lahopuulla (en tosin mene vannomaan oliko kuusi) kasvoi tällainen valkea, aika tiheähelttainen vinokas. Suurimmat lakit ehkä 8 cm leveitä. Maku oli selvästi kitkerä.

Kitkeristä vinokkaista tulee minulle mieleen Lentinellus-suvun lajit joista tämä ei muistuta mitään tuntemaani, sekä kitkerävinokas Panellus stipticus. Ei vaikuta oikein siltäkään. Mikä ihme?

Ainoa idea minkä keksin oli hyvin harvinainen Lentinellus auricula, jonka Funga Nordicassa kuvatut tuntomerkit voisivat sopia tähän. Voisko olla se? Sen kuvan pitäisi löytyä Jordstjärnan 13 (3) kannesta. Vai onko tämä joku muu paljon tavallisempi jota en nyt vain saa mieleeni?

Kohtuulisen hyvin sopii auriculaan. Ainut mitä kaipaisin vähän enemmän on helttojen sahalaitaisuus. Mutta ei oikein mitään muutakaan tule mieleen.

Niin kaipaisin minäkin, aika ehyiltä nuo heltanterät näyttävät, Mutta eiväthän ne heltat muillakaan sahaheltoilla kaikissa itiöemissä aina niin sataprosenttisen sahalaitaisia ole.

Vilkaisin sitten vielä vuoden 2005 ekokataloogia. Kyllähän tuosta valkosahaheltasta (Lentinellus auricula) on kuitenkin ainakin 5 löytöä Uudeltamaalta, joten ei se mikään suurharvinaisuus taidakaan olla. Oli ilmeisesti aiemmin NT-laji, mutta Sienet ja metsien luontoarvot-kirjassa jo LC.