Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Vicia-kysymys

Vaarantunut kotoperäinen vai uustulokas: Vicia lathyroides (nätkelmävirna) vai Vicia sativa subsp. nigra (kaitarehuvirna)?

Kuvista näkyy kasvin hento ja pieni koko, yksittäin varressa sijaitsevat pienet kukat sekä korvakkeet. Litu, josta ei ole kuvia, on leveä ja lyhyt, väri mustanruskea (lähes musta), siemenet mustanruskeat. Mukana kuva myös tämänkeväisestä siementaimesta. Kasvupaikka on historiallisen ajan metsä-peltoalue mäkitupatyyppisessä pihapiirissä. Pihapiiri purettu / viljely päättynyt n. 50-60 vuotta sitten, nykyinen tieverkosto on rakennettu alueelle vasta 1990-luvulla. Nykyisin kasvupaikka on tienvarsi, kasvupaikkatyyppi on kuiva ja harvakasvustoinen tienvarsiketo, jota varjostavat keskenkasvuiset puuistutukset.

Pienalainen kasvusto on vaarantunut uusien tietyömaiden ja ennen siementen kypsymistä tapahtuvan, maanpintaa muokkaavan niiton takia. Jos tämä on vaarantunut nätkelmävirna, sille olisi lähistöllä parempi kasvupaikka - kuiva keto, jota hoidetaan asiantuntevasti ja jossa on sopivanlaisia kohtia kasvaa.