Yhdistys tai yritys aineistontuottajana?

Hei,

Voisiko joku Lajitietokeskuksen puolelta avata aihetta, siitä että jos jokin yhdistys tai yritys (tai miksei myös yksityishenkilö) haluaisi olla aineistontuottaja ja hallita esimerkiksi osaa aineistoistaan, siten että sen käyttöön tulisi pyytää lupa? Ts. jos ko. taho haluaisi salata osan tai kaiken aineistoistaan, mutta tapauskohtaisesti haluaisi kuitenkin harkita luvan myöntämistä aineistojen käyttöön muiden aineistontuottajien tapaan? Millainen sopimus tästä tehdään ja kenen kanssa? Onko muita edellytyksiä?

Teknisesti tämä onnistuu uuden havaintoaineistojen hallinta -työkalun kautta: Aineistopankki | Suomen Lajitietokeskus (Ohjeet ovat vielä osin puutteellisia.)

Periaatteessa Lajitietokeskus kannustaa aineistojen julkaisemiseen avoimena datana, jotta sen hyödynnettävyys olisi helppoa. Poikkeuksista voidaan kuitenkin sopia erikseen. Jos aineisto julkaistaan rajoitetusti (karkeistaen tai kokonaan piilottaen), sitä pääsevät käyttämään:

  • Viranomaiset viranomaisportaalin kautta
  • Muut, jotka tekevät aineistopyynnön, jonka aineiston omistaja sitten hyväksyy (tai hylkää)

Mikko / Lajitietokeskus

Kiitos tiedosta. Jatkokysymyksenä, onko järjestelmään mahdollista luoda ja myöntää eri aineistoerille omat oikeudet? Esimerkiksi jos yhdistys/yritys tuottaa aineistoeriä eri tahoille (vaikkapa kunta), niin oikeudet ovat sekä yhdistyksellä/yrityksellä kaikkiin tuotuihin havaintoeriin, mutta myös ko kunnalle (olettaen että ko kunta olisi rekisteröitynyt Laji.fi käyttäjäksi) joka on toiminut esim. tilaajana/rahoittajana tiettyyn aineistoerään?

On mahdollista. Tätä järjestelmää ei ole vielä käytetty todellisissa tilanteissa, ja aineistojen luominen vaatii hieman käsityötä, mutta jatkamme parantamista kun kokemuksia kertyy enemmän.

Mikko / Lajitietokeskus