Yyteristä kaikki

seuraavat kolme kuvitusta, eri aikoina. Varsinaisten dyynien takana mäntyjen katveessa jolloin maaperässä on muutakin kuin silkkaa hiekkaa.

  1. Jäi heltatkin kuvaamatta kun oli niin kaunis ryhmä ja ajattelin, että lakin suomut kyllä helposti ilmiantavat lajin. Cortinarius kait mutta lajia ei löytynyt …
    Yyteri Pori 19.9.2022

  1. Tuolla aiemmin oli samantyyppinen, joka tuomittiin (moniväriseitiksi) siis toki monivärihaperoksi. Siksi tätäkin arvelen mutta vahvistus ei haitanne …
    Yyteri Pori 8.10.2022


  1. Selvästi vanhoja yksilöitä eikä ulkomuoto innostanut maistelemaan. Varmaan hankala …
    Yyteri Pori 14.11.2022

1 Like

Hei,

en todellakaan tunne kovin hyvin kantasienia, mutta ainahan voi heittää jonkin ehdotuksen, vaikka pieleen menisikin.
1: hahtuvaseitikki
2: xyzhapero
3. ruosteryhäkäs

Mikko tai joku muu korjannee ainakin tuon xyzhaperon joksikin järkevämmäksi :smile: : Marja

Siis monivärihapero tietenkin, meni kunnolla senat sakaisin …
Kiitos Marja, tällaista asennetta toivoisin enemmänkin.

Ykkösestä ja kolmosesta Marjan kanssa samaa mieltä, mutta seitikit toki hankalia. Hahtuvaseitikki nyt ainakin olisi ykkösehdotus.

Kakkosen haperokuvassa kiinnittää huomiota jalan harmaantuminen. Tämä tuntomerkki yhdistettynä huomattavan haalistuneeseen, punasävyiseen lakkiin voisi sopia viitahaperoon, Russula gracillima.

Kasvaa koivun seuralaisena kuten monivärihaperokin.

1 Like

Kiitos, Mikko. Mitä tuohon haperoon tulee, totesin mielessäni, että viisasta aina (ainakin useimmin) olisi ottaa kunnon kuva ennen kuin alkaa puhdistaa lakkia roinasta. Teen sitä valikoidusti koska ajattelen että asiakas haluaa ostaa kuvan sienestä eikä voittopuolisesti koivunlehdistä yms. Rankan sadejakson jälkeen kuitenkin lakki on kirjava jo siitäkin syystä että esim. pudonneet lehdet varjelevat alla olevaa pintaa. Näillä vinkeillä kuvia katseltuani voisin olla kanssanne yhtä mieltä ykkösestä ja kolmosesta.