Näitä en osaa lajilleen nimetä, kun minusta näyttisivät sopivan niin selasellaksi, kuin tristellaksikin.
Kuvattu 12.08.2017. Vihti, Ojakkala.
Näitä en osaa lajilleen nimetä, kun minusta näyttisivät sopivan niin selasellaksi, kuin tristellaksikin.
Kuvattu 12.08.2017. Vihti, Ojakkala.
Kaikki Agriphila selasellaa.
Kiitos!
Kerran selititkin sitä eroa, mutta se taisi jäädä Hyönteisfoorumille.
Yritin omien kuvieni kanssa noita määrittää, mutta kummassakin lajissa on minusta samanlaisia yksilöitä ja ne on kuitenkin aikanaan foorumilla määritetty ja osa niistä löytyy Kuvapankistakin.
Näistä tristella on se, joka muuntelee rajusti, kun taas selasella on jotakuinkin samanlainen aina. Selasellan vaalea juova on pitkä ja melko tasapaksu siten, että paksuin kohta on keskivaiheilla siipeä. Tristellan juova taas on paksuimmillaan noin siiven ensimmäisen kolmanneksen kohdalla ja kapenee siitä kärkeä kohti, usein (ei aina) melko voimakkaasti. Lisäksi tyypillisimmillään selasellalla on vain 2-3 haaraa valkeasta juovastaan sen kärjessä, kun tristellalla se jakautuu kärjestään viuhkamaisesti haaroihin. Mutta kuten sanottua, tristella muuntelee rajusti ja välillä juova on selasellamainen, eikä siitä ole kuin pari selvää haaraa, kun taas välillä tristellalla ei ole valkeaa juovaa ollenkaan. Ja jos oikein muistan, selasellalla ei ole koskaan valkean juovan takapuolella (siiven takareunan puolella siis) leveälti tummia suomuja, mutta tristellalla voi olla (ei aina). Lisäksi tristella pitää siipiään enemmän rullalla, kun taas selasellalla ne ovat laskostettu harjakattomaisesti. Eli sekavaa on, mutta yksilöitä kannattaa katsoa kokonaisuutena, eikä tuijottaa vain yhtä tuntomerkkiä.
Kiitos tuos selvityksestä!
Ei nuokaan ole kovin helppoja, mutta täytyy yrittää niitäkin tarkemmin katsella.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528). Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.