Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Callidium violaceum? [Callidium violaceum]

Onko tämä jäärä papintappaja (Callidium violaceum)? Vihti 22.06.2017IMG_2768%20(2)%20(Custom)

Olen mökillä tutustunut näihin käytännössä lähietäisyydeltä. Mielestäni tämä on papintappaja. Vahvistakoot asiaa tieteellisesti paremmin tuntevat vielä. :wink:

Vahvistetaan nyt sitten.

Enpä ole tällaistakaan aikaisemmin luonnossa ainakaan lajia tiedostaen katsellut. Nimi on kylläkin ollut tuttu.Oli näin ollen hyvä saada virallinen lajivahvistus. Siitä kiitokset Terttu ja Harri!
Noita lajinimiä olen kyllä monestikin mietiskellyt. Onko teillä kellään tietoa siitä, mistä se tämänkin lajin synkkä nimi juontuu?

"Kansanperinteessä tunnetaan tarina kovakuoriaisesta, joka tunkeutui papin korvaan ja aiheutti näin papin kuoleman. Tarinasta on olemassa erilaisia muunnelmia, esimerkiksi Laitilassa kerrotussa versiossa tiedetään jopa papin nimi, Sundvik. Köyliön versiossa taas papintappaja ei suinkaan ryöminyt papin korvaan, vaan pappi oli ateriansa yhteydessä tullut syöneeksi papintappajia ja kovakuoriaiset olivat sitten kaivautuneet kudosten läpi ulos. Nämä tarinat siis ovat papintappajan nimen taustalla.

Tarina korvan kautta aivoihin tunkeutuvasta hyönteisestä on Välimeren alueelta peräisin ja sieltä se on levinnyt varhain keskiajalla Pohjois-Eurooppaan ja Skandinaviaan, jossa alunperin korvaan tunkeutuva tuhatjalkainen vaihtui paikallisiin lajeihin, kuten esimerkiksi pihtihäntään, jonka englanninkielinen nimi,“earwig”, lienee uskomuksesta peräisin. Ilmeisesti ruotsalaisväestö toi tarinan mukanaan Suomeen. Suomessa tarina muuntui edelleen niin, että pihtihäntä vaihtui papintappajaksi."

Lähde:
Heliövaara, Kari: Suomen sarvijäärät (Tremex, 2004)

2 tykkäystä

Olipa supernopea ja mielenkiintoinen vastaus lähdetietoineen kysymykseeni! Tästä suurkiitokset sinulle Harri!