Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Diastatidae. [Diastata nebulosa]

määritys

#1

Hei.
tämä Diastatidae on kuvattu 13.4.2016, onkohan sen laji tunnistettavissa?
Pentti.


#2

Diastata nebulosa on samannäköinen, mutta en väitä että on kuvan laji.


#3

Kiitos Teppo, niin minustakin se on D. nebulosa.
Pentti.


#4

On se Diastata nebulosa: poikkisuoni r-m on selvästi pidemmällä kuin R1-suonen päättymiskohta costaan (eli siiven etureunaan), ja toisaalta r-m on selvästi alle puolessa välissä solun dm keskikohtaa. Kuvasta ei aivan saa selvää, mutta tällä lajilla costan pienet sukaset jatkuvat aina suoneen R4+5 kärkeen (siiven kärkeen päättyvä suoni) asti. Lähilajilla ornata poikkisuoni r-m on hyvin lähellä R1:n päättymiskohtaa ja costan pienet sukaset eivät jatku aivan suonen R4+5 kärkeen asti.

Merkkasin alla olevaan kuvaan poikkisuonen r-m (kirjoitin vahingossa “rm”), suonen R1 sekä solun dm.


#5

Kiitos Harrry, tässä kuva siivestä!


#6

Lajin suhteen ei epäselvää. Ne costan pienet sukaset ovat enemmän lyhyitä karvoja kuin sukasia ja näkyvät tässä oikeastaan vain ikään kuin costan “paksunemana”. Sen sijaan costan alkuosan vahvat sukaset päättyvät jo aiemmin, eivätkä ole näissä lajituntomerkki (näkyvät yksittäisinä pystyinä sukasina siiven etureunassa, hieman samaan tapaan kuin heimossa Heleomyzidae).


#7

Tassä nuo suonet vielä virallinen kaavio.


#8

Kolmas tämän tapainen laji (Diastata cervinala Chandler, 1987) löytyi äskettäin Suomesta. Sillä on vaaleammat jalat ja muistaakseni suonituksessakin eroa. Ei vaan ole määritysjuttua (Chandlerin 1987 revisiota) tässä käsillä.