Erittäin poimuinen torvisieni vai jokin ihan muu?

Tällaisia sieniä kasvoi Inkoossa kosteahkossa havupuuvaltaisessa sekametsässä. Lähistöllä on mustatorvisieniesiintymä, alueella kasvaa myös paljon suppilo- ja keltavahveroita (kuten vähän kaikkialla tänä syksynä).

Veikkaisin joksikin torvisieneksi. Netistä kaivettujen kuvien perusteella muistuttaa eniten harmaatorvisientä, se voi olla aika tummakin ja reunaltaan usein poimuileva. Tämä sieni on kuitenkin jopa kurttusienimäisen poimuinen, paljon poimuisempi kuin yksikään harmaatorvisieni löytämissäni kuvissa. Kasvupaikka ei myöskään ollut lehtomainen, eikä lähistöllä näkynyt tammia, pyökkejä tai pähkinäpensaita joiden kanssa harmaatorvisieni tiettävästi viihtyy. Lähin puu taisi olla mänty. Kasvupaikan perusteella voisi olla ennemmin ruskotorvisieni, mutta voimakkaan poimuinen muoto sopisi kuvien perusteella siihen vielä huonommin.

Näitä kasvoi kymmenkunta parin neliömetrin alalla. Tämän mukaan poimitun kyljessä oli heti toinen, muutkin “yksilöt” saattavat olla parin-kolmen sienen ryhmiä, mutta mistään kovin monen sienen kimpuista/tuppaista ei varsinaisesti näyttänyt olevan kyse. Tämän korkeus on n. 10 cm, osa oli tätä suurempia, mutta kaikki samalla tavalla voimakkaasti poimuisia. Sienen tuoksu on mieto ja miellyttävä, hiukan anikseen vivahtava, erilainen kuin mustatorvisienen tuoksu. Kun tätä on käsitellyt niin sormet kuitenkin tuoksuvat aika samalta kuin mustatorvisienten käsittelyn jälkeen.

Löytyykö arvauksia tai tietoa että mikä sieni on kyseessä?

Mietin voisiko olla ruskotorvisieni. Jotenkin olen mieltänyt harmaatorvisienen selvästi pienemmäksi sieneksi.

Sienilehdessä 1/2018 oli artikkeli torvisienistä, joten kysyin asiaa sähköpostitse sen kirjoittajalta Tea von Bonsdorffilta. Hän luokitteli tämän myös ruskotorvisieneksi ja kertoi että niissä (samoin kuin mustatorvisienissä) voi esiintyä tällaista ylimääräistä torvenmuodostusta. Taidan käydä ottamassa paremmat valokuvat kasvupaikalta ja lisään havainnoksi. (Ja sienet kerään syötäväksi, saattaa olla jopa mustatorvisientäkin herkullisempaa, ainakin Pekka Heinosen Sienilehti 3/1993 mukaan…)

Hyppään sen verran ketjuun kun alueellani Kuusistossa kasvaa paljon mustatorvisientä ja muita vahveroita, ja ketju herätteli selailemaan niistä kuvia läpi. Tuli mieleen yksi paikka jossain näillä torvisienillä on vähän erilainen olemus kuin muualla, pitää ensi syksynä havainnoida sitä vähän tarkemmin. Mutta löysin kuvan jossa yksi esimerkki:

Onko tuollainen kauttaaltaan poimuisuus normaalia vanhemmalle mustatorvisienelle? Tuolla yhdessä paikassa meinaan aina kasvaa tällaisia isoja ja jännän ropeloisia yksilöitä, enkä ole bongannut vastaavaa kun selannut lajin kuvia. Onkohan kyse vastaavasta ylimääräisestä torvenmuodostuksesta josta ruskotorvisienen kohdalla mainittiin? Ne kasvavat pienellä alueella todella runsaana.