Hangella tämäkin [Trichocera]

29.12.2023 Pyhäranta

Ainakin heimosta Trichoceridae löytyy näitä talvilajeja.
Sääskigurut pääsevät varmasti pidemmälle. Siipisuonet näkyvät kuvassa hyvin.

1 tykkäys

Olen nyt kolmisen vuotta opetellut talvisääskien määrittämistä, kun käytettävissä on tuore Euroopan atlas kaavoineen. Valitettavasti voin sanoa, että “gurutkaan” tuskin pääsevät tästä Trichocera-sukua pitemmälle (ja se suku kattaa meikäläisittäin koko heimon), koska juuri mitään keskeistä määrityskaavatuntomerkkiä ei erotu. No joo, siipitäplien puutteesta näkee, että ei ole maculipennis eikä regelationis.
Siipisuonilla voinee haarukoida joitain vaihtoehtoja, mutta niissäkin näyttää olevan yksilökohtaista vaihtelua jonkin verran. Lähes kaikki lajit lentävät syksyllä ja ilmeisesti useimmat voivat venyttää lentoaan talvilauhoille, joten ehkä senkään suhteen ei voine kauheasti lisää karsia. Keväällä näyttäisi olevan vain pari kolme lajia lennossa (samoja kuin syksyllä), mutta tämä tuskin on vielä kevätpuolen tilannetta.
Mainittujen täpläsiipien lisäksi annulatan vartalo (jos näkyisi) paljastaisi ko. lajin, jotkut lajit ovat toki vartaloltaan myös vaaleampia kuin toiset.
Muutoin pitää katsoa genitaalirakenteita, tuntosarvien karvoitusta, kynnen ja viimeisen nilkkajaokkeen pituussuhdetta jne. Genitaalit on useimmiten myös liuotettava, jotta niistä saa kunnolla selvää…oikeastaan aika kauhea heimo :slight_smile:

1 tykkäys

Kiitos, näitä oli runsaasti liikkeellä verrattuna aitosienisääskiin kun normaalisti tilanne on päin vastoin