Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Härkälude [Pentatoma rufipes]

Luulin, etten tänään saa yhtään hyönteiskuvaa, sillä lämpöasteita on vain 11 ja kolea tuuli puhaltaa ajoittain voimakkaasti. Vaan kuinkas sitten kävikään, kun sormet kohmeessa poimin mustaherukoita, jotka vasta näin myöhään ovat viimeinkin kypsiä täällä Pohjois-Karjalassa: tämä komea otus majaili viinimarjan lehden alla - varmaan huonolla saalistusonnella. Melkein en laittanut kysymysmerkkiä otsikon perään, niin ilmiselvältä tämä vaikuttaa. Vanhahko Euroopan hyönteisopas väittää härkäluteen olevan Etelä-Suomen laji. Ilmastonmuutos lienee jo vaikuttanut…

DSC07452
Joensuun Kiihtelysvaara 5.9.2017

Laji on toki oikein ja kyllähän se sinne jo hiipii, ja tuskin jättää hivuttautumistaan pohjoisemmaksi siihen.

Terveiset vaan täältä Oulusta, missä sai aamulla raapata jo jäät tuulilasista…

Oi voi! Siihen se kesä meni… Mutta on syksyssäkin omat kivat puolensa.

Ei ainakaan ludekesä ole vielä loppu (eikä kai nyt vielä muutenkaan syyskuun viidentenä). Ainakin Pentatomidae -heimon luteita on vasta hiljattain alkanut runsaammin näkymään. Ja kun on vähän viileämpää, on kaikki lajit laiskoja liikkumaan, jolloin niitä on helppo kuvata. (Harryn kannattaisi hankkia Defa :smiley:).
Härkäluteen levinneisyys viimeisimmän ludeatlaksen mukaan on suunnilleen Kuopio - Mikkeli -linjan itäpuolella ja Mikkeli - Pori -linjan eteläpuolella.

1 tykkäys

Kiitokset teille kummallekin vastauksista! Pidetään toivoa intiaanikesästä vielä yllä!