Hienoa punaruskeaa sientä lehtipuulla [Chondrostereum purpureum]

Pieni googlettelu ei tuottanut tulosta. Punertavalta näytti livenä. Kuvattu Hyvinkäällä tänään, saareke vanhaa puustoa talousmetsässä.

Hei,

komea on. Tämä on jokin nahakka eli sieni, mieleeni tuli purppuranahakka, mutta joku korjannee, jos meni metsään.

Marja

1 Like

Kuvia katsellen, niin kovin monimuotoiselta purppuranahakkakin näyttää. Löysin muutamia hyvin samanoloisia.

Lukitaan sitten tuo purppuranahakka. Tuossa kokoluokka vähän hämää, kun kuvan osuudella komeudella on kokoa jotain päälle 10x15 cm. Monissa kuvissa on selkeästi pienemmän muotoista laaja-alaisenakin ja kuvaillaankin pienemmäksi:

Itiöemät kasvavat tiheinä rykelminä kuolleessa puussa tai pensaassa, tai elävän puun vauriossa. Yksittäiset lakit ovat peukalonkynnen kokoisia, 1–2 millimetrin paksuisia, hieman kuperia kuin alassuin käännettyjä pieniä simpukan kuoria. Itiöemä on päältä takkukarvainen ja likaisen valkoinen. Alapinta on sileä, vahamainen, purppuranpunainen
– väri on kirkas nuorissa itiöemissä, mutta muuttuu kasvukauden loppua kohti yhä tummemmaksi. Itiöemät ovat yksivuotisia, mutta rustomaisen
sitkeitä, ja ne säilyvät kuoltuaankin puussa seuraavaan kevääseen.

Onkos tuo sitten ylivuotinen vai hätäinen keväinen? Pitänee käydä keväämmällä ihmettelemässä. Koordinaatteja en älynnyt ottaa talteen, mutta reitti löytyy tallennettuna eli kasvupaikan löytänen sen avulla.

Purppuranahakka se mielestäni on. Kaikki täsmää kuvassa ja kertomuksessa. Yksi tavallisimmista lajeista esim. raivatun metsän koivunkannoissa yms. vielä kovissa puissa.

1 Like