Hyönteinen vedestä

Inarinjärvestä 20.8.2021 vesiämpäriin tullut hyönteinen. Koko pituus noin10-12mm. Mikähän lienee!

1 tykkäys

Mielenkiintoinen havis! Kai se on pakko olla lasivesikirppu Leptodora kindtii. En keksi muutakaan. Laji on kyklooppi. Mielestäni yksi silmä kuvassa hyvin näkyykin. Se on yöaktiivinen peto, mikä yleensä vetäytyy päiväksi pohjaan, ilmeisesti välttelee näin kaloja. Toinen vaihtoehto olisi lehtijalkainen, Branchinecta nuoruusaste. Kuva ei mielestäni kuitenkaan oikein sovi tähän. Niitä elää pohjoisen järvissä meillä. Miltä syvyydeltä sait tämän ja mihin kellonaikaan? Kuva läpinäkyvässä lasipurkissa ja musta paperi tai kangas purkin pohjalle olisi kaivattua!

Se tuli iltapäivällä ämpäriin “talousveden” mukana rantavedestä, eli kaappastiin ämpärillinen vettä. Rannassa kallion reunus joka syveni miltei pystyssä noin puoleentoista metriin. Kivipinnalla kasvoi kyllä ohuelti tasainen ahdinparran tapainen hahtuva kasvusto. Otus liikutteli uidakseen noita sivulla olevia ulokkeitaan. Kutsuimmekin sitä lohikäärmmen poikaseksi, muumipeikkoa muistellen. Kuva on kännykkäräpsy ja ainoa josta sai jollain lailla selvyyttä hyönteisen uidessa pinnan tuntumassa.Toisin sanoen uusia kuvia en saa.
Sun mainitsemaa vesikirppua googlettaessani tuli näkösälle Bythotrephes longimanus, voisiko olla se?

Kyllä, kyseessä on Bythotrephes. Sen häntä on tuollainen neulamainen. B. longimanuksella häntä on suora, B. cederstromiilla siinä on pystysuuntainen s-mutka; tätä ei valitettavasti voi päältä otetusta valokuvasta varmistaa.

On siis niveljalkainen, vaan ei hyönteisten (Insecta), vaan äyriäisten (Crustacea) luokasta.

Kyllä häntä oli silmäänpistävän suora, piikkimäinen lähinnä tuli mieleen jonkin pistiäisen pitkä “piikki”

Hyvä kun selvis! Nämä koukkuvesikirput on mulle vähän vieraampia.