Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Hyönteishotellit ja käärmekorennot

Hei kaikki hyönteishotelleja pitävät!

Alustavien tietojen mukaan hyönteishotellit ovat aikuisina talvehtivien käärmekorentojen suosiossa. Eli: jättäkää hyönteishotellinne paikoilleen myös talveksi ja keväällä, jos haluatte saada tietää, mitä siellä on talvehtinut, harsohuputtakaa hotelli esimerkiksi huhtikuussa.

Museolle heti tieto, jos sieltä putkahtaa outakäärmekorentoja (Inocellia crassicornis)! Lajia ei ole löydetty Suomesta, vaikka se luultavasti meillä esiintyy heimonsa (Inocellidae) ainoana edustajana. Käärmekorentojahan (Raphidiidae) meiltä löytyy kolme: mäntykäärmekorento (Raphidia ophiopsis), närekäärmekorento (Phaeostigma notata) ja lehväkäärmekorento (Xanthostigma xanthostigma). Lentoaika on nyt touko-heinäkuu. Kaikki kolme suhteellisen yleisiä, X. xanthostigman ollessa se runsaslukuisin.

2 tykkäystä

Hei,
Olen pihahotellista saanut kuusi Phaeostigma notata käärmekorentoa. Ne ilmestyivät pian otettuani hotellin sisään huhtikuussa. Pieniä mustia mehiläisiä ilmestyi pari viikkoa myöhemmin. Verkkosiipisten kirjassa ei mainita, talvehtivatko käärmekorennot aikuisina.
t.
Kalle Lundsten

1 tykkäys

Hei,

Ei mainita ei. Wikipediassa on, että talvetivat toukkina. Kovin aikaisia ovat kuitenkin, P. notatan ollessa myöhäisin, eli aikuisia tavataan “vasta” toukokuun lopulla. Ja toukkavaihe on näillä olosuhteista riippuen 1-3 vuotta. Täytyy tutkia elinkiertoa tarkemmin, kun vaan ehtisi.