Hyttynen puree kyytä


Enpä aiemmin ollut tavannut tällaista tilannetta.

Ihana!
Suomessa tunnetaan yksi herpetofiilinen laji - Culex territans. Jos zoomaa kuvaa, on melko vaikea nähdä suurta osaa hyttysestä, mutta se on melko kultainen väri, ei raitaa jaloissa ja pyöreä vatsa. Jos siristit, se näyttää hieman siltä, ​​että siinä on apikaalisia vaaleat nauhat. Jos näen nämä osat oikein, se on Culex territans. Mikä hieno löytö! Missä kuva on otettu?

(There is one known herpetophilic species in Finland - Culex territans. If you zoom in to the picture it’s pretty difficult to see much of the mosquito, but it has a fairly golden colour, no banding on its legs and a rounded abdomen. If you squint it looks a bit like it has apical abdominal pale bands. If I’m seeing those parts correctly then it is Culex territans. What a nice find! Where was the photograph taken?)


Two more photographs of the same scene. Taken on 20.6.2023 in Padasjoki, Kaurate, in my country home garden area.

2 Likes

These are very special pictures! A mosquito feeding on a snake or frog is something I’d love to see one day, but haven’t yet. I can see the bands more clearly on the extra photos, so it’s definitely Culex territans. Could I send you a message about me potentially using the image(s)? My email is lorna.culverwell@helsinki.fi
Kiitos!