Hei!
Minkä sudenkorennon irronnut siipi?
Tonttila, Lahti, 13.6.2022
Siiven pituuden tieto auttaisi jo varmasti ehdotuksien antamisessa. Näin ensimmäiseksi minulle tulee mieleen liitokorennon takasiipi.
Liitokorennoksi sanoisin myös. Siiven kuviot, tumma pitkä siipitäplä ja keltaisuus sopivat liitokorennolle.
Hei Harora ja Katriina, kiitos kommenteistanne. Hypoteesini oli liitokorento, ei ruskohukankorento. Kyllä, mittatiedot arviolta 3-5 cm, takasiiven pituus, n. 4 cm. Ei ollut mittanauha mukana…
Hyvä ja lämpimät kiitokset, jos kolme on liitokorennon kannalla, niin kirjaan Vihkoon.
Liitokorennon kannalla myös.
Ruskohukan siivet on helppo tuntea, kun sillä on ainoana korentona kaksi siipitäplää joka siivessä.
Joo, sen muistankin… Joku täällä foorumilla opasti tähän tuntomerkkiin, kaksi siipitäplää joka siivessä. Tieteellinen nimi "Libellula quadrimaculata* vivahtaa latinan kielen sanaan neliö tai neljä joten täplien määrä on hyvä tuntomerkki.
Mutta eikö niitä täpliä sitten kaikkiaan ole kahdeksan?? 2x4=8 ?!
Jos väritystä ajattelee, onko muita kellanruskeita kuin ruskohukankorento ja liitokorento?
No periaatteessa joo ruskohukalla on yhteensä 8 siipitäplää, 4 molemmin puolin.
Keltaisuutta siivissä on kyllä monilla korennoilla , mutta siiven tyvessä olevaa tumman ruskeaa ei kovin monella, ukonkorennoilla on usealla keltaista siivissä, mutta siiven koko on jo huomattavasti isompi, kuin liito/hukankorennoilla. Myös syyskorennoilla on keltaisuutta siivissä, esim.elokorennolla, mutta siiven koko on jo pienempi.
Kannatta aina tarkastella useampaa tuntomerkkiä. Siiven koko, väri, kuvioinri, siipitäplän muoto ja väri.haastaavaa voi olla tuntea korentoa pelkästä siivestä, silloin kun siinä ei ole mitään erityistä tuntomerkkiä, mutta ei mahdotonta.
Joo, tämä olikin päivän kiinnostava löytö ja keskustelu. Ihan tavallisella hiekkaisella kävely- ja pyörätiellä näkyi maassa jotain kuparinväristä ja kiiltävää kuin kolikko
mutta olikin liitokorennon siipi… Mitenhän se on irronnut…?
Ja onko korento lennossa edelleen…?
Luultavasti korento on joutunut linnun välipalaksi.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528). Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.