Iso musta kärpänen [Bibio marci -karvasääski]

Tämän selvittämisessä tarvitsen apua. Luulin kuvaavani Empis borealis -tanhukärpästä, mutta onko se sittenkään? Netistä löytyi kooksi 6-8 mm. Tämä herätti huomioni juuri täystummuudellaan sekä suurella koollaan. Mielestäni katsellessani sitä se vaikutti olevan 10 mm kookkaammalla puolella. Sitten myös tuntosarvet vaikuttavat “erilaisilta”. Huonon alimman kuvan liitin mukaan, koska siinä näkyvät muhkeat etujalkojen reidet. Ajattelin myös jotain petokärpästä, mutta mitä se olisi niin innokkaasti touhunnut viinimarjan kukissa?
Joensuun Kiihtelysvaara 5.6.2022

Nostan tämän ylös siinä toivossa, että joku teistä antaisi vinkin mahdollisesti noiden tuntosarvien perusteella, mistä päin lähtisin lajia etsimään… :thinking: Tanhukärpästen tuntsarit ovat aivan toisen näköisiä.

Tsekkaapa Bibio-sukua karvasääskistä… Esim. Bibio marci tms.?

Hienoa, Hannu! Ja suuret kiitokset avusta! :grinning: Kun on sama pää kesät talvet… ja vieläpä vanha sellainen, niin eipä tullut mieleen, että näköjään olen 2017 kuvannut Bibio pomonaen ja 2020 pikkuruisen Bibio johannis -karvasääsken. Tsekkasin läpi kaikki mahdollisuudet Laji.fi -sivustolla, eikä mielestäni muita vaihtoehtoja tälle löytynyt kuin mainitsemasi Bibio marci. Siitäkin huolimatta, että täältä Itä-Suomesta ei näkynyt lainkaan havaintoja. Mutta eihän se tarkoita, etteikö niitä silti voisi täällä olla. Jos joku asiantuntija vielä uskaltaisi tämän varmistaa, niin olisin kiitollinen.