Joku koisa?

Noin 30kpl havaintoja viime päiviltä sisätiloista. Mikä tämä voi olla? Ruokakaapeista ei löytynyt jälkiä.

Joku koisa se tosiaan on … mutta mikä? Varsinkin ensimmäisen väri on sellainen ettei oikein sovi täkäläisiin lajeihin. Onko taloon tullut viime aikoina uusia kasveja ulkomailta tai kukkakaupoista?

Edit: Cryptoblabes bistriga näyttäisi myös voivan olla punertava toisin kuin kuvapankin kuvassa.

1 Like

Meillä ei ole huonekasveja eikä ole leikkokasvejakaan ollut ainakaan kesän aikana, joskus pääsiäisenä varmaan viimeksi.

Näitä on tavattu kolmessa huoneessa, keittiössä ja molemmin puolin sitä. Siksi eniten mietityttää ovatko nämä ruokatuholaisia. Toisaalta näiden huoneiden ympäristössä tuuletetaan eniten, joten on mahdollista että ovat ulkoakin tulleet. Taas eilen jostain ilmaantui illalla pari lentelijää, ja ikkunan lähellä olivat.

Tekstiilituholaiselta tämä ei näytä mielestäni.

Sisään noita voisi ikkunasta noin runsaasti tulla mielestäni kahdesta syystä: Joko niitä houkuttelee joku haju tai sitten sisäpuolella on kirkas valo yöllä ikkunan ollessa auki. Jälkimmäinen tapaus vetäisi usemmanlajisia otuksia, joten se ei ole luultavaa. Ensimmäinen on teoriassa mahdollista, mutta epätodennäköistä ellei jossain kätkössä ole naaras.

Luultavinta tosiaan on, että ovat johonkin ruoka-aineeseen pesiytyneet. En vain tunnista lajia. Tekstiilituholaiset ovat tosiaan ihan muita kuin koisia, joihin ensimmäisen kuvat otus selvästi kuuluu. Hyväkuntoinen näyte helpottaisi tunnistusta.

Kuiva-aineet ja muut vastaavat käytiin läpi, paiskattiin pois eikä mitään löytynyt. Onko mahdollista että koisia on näin paljon ruokaperäisinä eikä mistään löydy mitään merkkejä, toukkia tms?
Helpottaisi kun lähteen löytäisi. Tässä pari kuvaa vielä jos auttaisivat tunnistuksessa.

Edit. Jauhot yms tuli siivilöityä ja kaikki tarkkaan tutkittua, eikä missään jälkeäkään.

Nappasin ruutukaappauksen tuosta toisesta kuvasta, näkyy suoraan isona:

Muistuttaa minusta Assara terebrella, männynkäpykoisaa ja lentoaikakin sopisi!

Minusta A. terebrellalla ne kaksi pistettä ovat aina hyvin näkyvissä ja näillä niitä ei ole.

Aika epätarkat kuvat, mutta katsopa tämän viimeisen rajatun kuvan vasenta siipeä, niin siinä näkyy minusta ihan selvästi ne täplätkin!

Jotain kuviota siinä on, mutta minusta ei niitä täpliä.

Olimme viikon reissussa ja sinä aikana näitä jäi Neudorffin koisa-ansaan noin 20 kpl, lisäksi muutamia löytyi kuolleina lattialta. Ansassa olevat ovat selvästi pienempiä/nuorempia ja niissä on kuviona vain yksi pieni musta piste siivissä, joka viittaisi pesäkoisaan mutta voisivatko aiemmin kuvatut olla pesäkoisia? Ampiaisenpesäkin paikallistettu 2m talosta, mutta on terassin alla joten ei helpolla pääse sitä tutkimaan.

Eivät nuo ensimmäiset pesäkoisilta oikein näytä … ja mainitsemasi kokoerokin viittaa samaan suuntaan sillä perhoset eivät enää kasva kotelosta kuoriuduttuaan ja siivet kuntoon saatuaan.

Yllättävää tuossa on se, että pesäkoisa on oikeastaan koisaksi aika iso kooltaan ja näistä ensimmäisistä kuvista jää kyllä tuntuma melko pienestä otuksesta. Saisitko lisättyä kuvan noista uusista?

Ensivaikultemani koisasta on kaakaokoisa, Ephestia elutella. Se voi myös antaa viitteitä alkuperästä; tarkistaisin taloudesta löytyvät suklaat.

Tuon kuviot tosiaan sopisivat kohtuullisen hyvin.