Kaksi Dipteraa

Viiko sitten Espoon Kvarnträskillä jokirannasta kuvattuja. En saa näitä oikein sijoitettua. Toinen voisi ehkä olla talvisääski?

Tästä kiinnostaisi myös tuo loisikan oloinen sieni. Muutamia Cordycerpsejä Suomesta löytyy, esim. muurahaisilta ja perhosilta, mutta onkohan kaksisiipisilläkin joku loisiva laji? Kärpäshomeet ovat tuttuja mutta tämä näyttäisi pukkaavan jotain loisikkamaista kasvustoa.

1 Like

Ainoa noin tumma vaaksiainen minkä tunnen on tummajurokas Nigrotipula nigra. Mutta ei kyllä näytä siltäkään. Odotellaan Dipteraguruja paikalle. Nyt on vähän kiire kaikilla kun kesä on täällä ja pitää harrastaa. Toi sieni meni jännäksi. On meillä muitakin kun kärpäshomeet. Esim Furia ithacensis ja Pandora bullata loisivat kaksisiipisillä ja kummallakin on tumma itiömassa. Kärpäshomeilla valkoinen massa. Cordyceps olisi järkevin mutta minusta tuo ei ole sieni ollenkaan. Tai jos on niin raaka vielä. Itse tulkitsen kuvaa eri tavalla. Minusta hämähäkki on tuon tappanut ja (jos on naaras) niin munat ovat tulleet ulos kuoleman seurauksena.

Kiitti Hokke. Tuo teoriasi on aika hyvä. Itsekin uumoilin että ei ole välttämättä sieni lainkaan, mutta ainahan voi yrittää…

Kärpäsiltä löytyy kyllä myös oma Cordyceps taikka siis Ophiocordyceps dipterigena. En tiedä löytyykö Suomesta, ei ainakaan laji.fista. Flickrissa on muuten ihan kiva sivusto selailla hyönteisillä loisivia sieniä. Siihen ei näemmä saa suoraa linkkiä, mutta löytyy googlesta haulla

“entomopathogenic fungi flickr”

Tuo ykkönen on pikkuvaaksiaisiin (Limoniidae) kuuluva kääpiömutakirsikäs (Molophilus ater). Niitä on tähän aikaan kosteilla paikoilla tungokseen asti, usein vielä parittelemassa.

terv. Raimo

1 Like

Kiitti Rami, oli tosiaan jokirannassa hyvin runsas ja kääpiökokoinen myös.