Karttapaikka uudistunut

Menee vähän ohi aihealueen, mutta karttapaikka on näköjään uudistunut ja enää ei toimi osoitteessa annettu mahdollinen koordinaattiparametri. Tuo oli näppärä piirre Hyönteistietokannan havaintojen tarkastelussa.

https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/

Vanha on päällä marraskuuhun asti.

http://www.maanmittauslaitos.fi/tiedotteet/2016/10/vanhan-karttapaikan-osoite-kaantyy-uudelle-2410-alkaen

t. Esko

Näyttää sieltä edelleen tuollaisen voivan tehdä, mutta ei niin näppärästi eikä ilman häiritsevää tekstilaatikkoa.

Muuten kyllä käytettävyys on mennyt pari dekadia eteenpäin. :astonished:

Karttapaikan laserkeilauksiin perustuva rinnevarjostus on erityisen hieno; se näyttää maaston yksityskohtia jotka uupuvat kokonaan maastokartalta. Esim. kartalla tasaiselta näyttävä II Salpausselän Hyrtiälänkangas onkin täynnä jääkautisia joenuomia:


Kuva Maanmittauslaitos 10/2016, Creative Commons Nimeä 4.0.

Tässä voi myös muistuttaa myös Luomuksen YKJ-kartasta, jolla voi katsella erikokoisia yhtenäiskoordinaatistoruutuja maastokartan päällä: http://koivu.luomus.fi/ykj/

2 Likes

Mitenköhän tuo rinnevarjostus on tehty, kun se näyttää ojia pellolta muttei taloja juurikaan?
Varmaan jälkiprosessoinnilla taloja saa hämärrettyä, mutta onko perusaineisto stereoskopiasta, lidarista vai jostain muusta?

Luulisin että varjostus perustuu MML:n omaan laserkeilausaineistoon (lidariin), mutta jälkikäsitelty niin että koettaa vastata maanpintaa. Omalta kotiseudeultani useimmat talot ovat hyvin suodatettu pois, mutta osa näkyy selvästi.

Laserkeilausaineiston saa myös avoimena datana: http://www.maanmittauslaitos.fi/digituotteet/laserkeilausaineisto

1 Like

Juu erillisellä laatikolla voi antaa koordinaatit manuaalisesti, mutta en löytänyt tähän uuteen konstia antaa WEB-osoitteeseen eli URL:iin parametreina haluttua näytettävää paikkaa. Hyönteistietokannan selauksessa kun painoi koordinaattikenttää, niin avasi oikean kohdan tuolla vanhalla esim.

http://vanha.karttapaikka.fi/asetukset/asetukset.html?cx=3245795&cy=6714575&scale=8000&tool=siirra&feature=pepalehti&showSRS=NLSFI:ykj&lang=FI

Oli näppärä selailla hyönteishavaintoja ja sitten katsoa jonkun havainnon paikka kartalla yhdellä klikkauksella.
No uuteen Laji.fi hakuun tulee varmaan tämäkin piirre :slight_smile:

t. Esko

Koordinaatit voi kyllä laittaa URLiin, ainakin ETRS-TM35FIN-muodossa: Karttapaikka - Maanmittauslaitos

Laji.fi:n hakuun tulee kyllä myös mahdollisuus katsella havaintoja kartalla.

Tai jopa Karttapaikka - Maanmittauslaitos

Tämä viimeisin linkki antoi kyllä koko Suomen kartan keskittämättä.

1 Like

Itse asiassa tuo viimeisin avaa sen näkymän, joka oli viimeisin sulkiessasi karttapaikan edellisen istunnon, jos selaimen välimuisti ei ole tyhejnnetty. Ainakin minulla avasi. Sen vuoksi voi syntyä käsitys, että se avasi “juuri oikean ruudun, jota äsken katselin”.

Tuo kartan keskelle sijoittuva merkki saattaa olla hieman harhaanjohtava. Ruutukoordinaatteja käytettäessähän havainto voi ihan yhtä suurella todennäköisyydellä sijoittua mihin tahansa ruudun kohtaan. Jos koordinaatti välitetään sellaisenaan, merkki tulee ruudun vasempaan alakulmaan. Hyönteistietokannassa karttapalveluun annettiin alkuperäisen koordinaatin sijaan ruudun keskipiste, jolloin ruutu keskittyi näytölle hieman paremmin.

Hyönteistiteokannan linkit karttapaikkaan eivät toimi vieläkään.

…eivätkä laitteet pysy perässä: Karttapaikka lakkasi toimimasta puhelimessani ja tietokoneilla käytettäessä toimii tahmeammin kuin vuosi sitten. Lähetin ylläpidolle asiasta kysymyksen viime vuonna - eivät ole vielä ehtineet vastata.