Kasvien ja puiden kukinta 2024

Itselläni on ollut tapana jo vuosikymmenien ajan, tehdä havaintoja kukkien, pensaiden ja puiden kukinnan alkamisesta. Tänä keväänä löysin ensimmäiset leskenlehden (Tussilago farfara) kukat avautuneena Riihimäellä, Kanta-Hämeessä 27.3.2024. Seuraavat avautuivat jo monilla paikoilla 1.4.2024.
Seuraavaksi kukkivat harmaalepän norkot 24.3.2024 pölyttää keltaista siitepölyä.
Riihimäellä alkoi kukkimaan myös tervaleppä 28.3.2024. Puutarha kukkijoista mm. lumikello ja italiantalventähti alkoi kukkia 28.3.2024. 1.4.2024 kukkivat Persiansinililjat (Scilla mischtschenkoana tai S. tubergeniana) Riihimäellä.


4 Likes

Ensimmäiset kukkivat leskenlehdet näin Salossa 30.3.2024.

Tänään 10.4.2024 huomasin ensimmäisiä pajuja kukassa:

Pähkinäpensaan paras kukinta taitaa olla jo ohi:

Myös itselleni ensimmäiset sinivuokot tänään:

Salo 10.4.2024.

2 Likes

Liitän tähän sinivuokkojen jatkoksi kuvan punavuokoista. Ovat kukkineet kotipihalla jo useita päiviä sinivuokkojen ohella.


Vihti 12.4.2024

4 Likes

Tapa seurata kevätaspektikasveja alkoi alakoulussa, kun tapana oli kerätä kevään merkkejä luokan yhteiseen tauluun. Kevään kukkijoita on tullut seurattua senkin jälkeen, mutta ei systemaattisesti muita kuin Gagea-sukua. En muista milloin Luontoliiton kevätseuranta alkujaan starttasi, mutta sillä on tullut kirjattua ensihavaintoja jo pitkään. En kirjaa ensihavaintoja ihmisen hoitamilla pihoilla tai puistoissa, niissä on helposti erilaiset kasvuolosuhteet kuin luonnossa tai enemmän luonnonmukaisessa. Tässä olisi hyvä paikka merkitä omaan havaintoon biotooppi, kukinnan startin kannalta ero voi olla iso.

Pääkaupunkiseudulla puistona hoidetun luonnonsuojelualueen Niskalan arboretumin valkovuokot ja isokäenrieskat ovat nupulla. Ne puhkeavat kukkaan, kun tulee vähänkin lämpöisempi aurinkoinen päivä. Sieltä löytää helpoimmin yhden vaatimattomimmista kevätaspektikukkijoista eli lehtosinijuuren, joka voi olla hankala huomattava luonnollisilla kasvupaikoilla, kun kukka on pieni ja vihreä. Niskalassa voi “bongata” myös monia muita keväällä varhain kukkivia, varsinkin puuvartisia sekä kotoperäisiä että muualta maailmasta, jos ei pysty kulkemaan luonnossa ja tarvitsee hoidettuja kulkuväyliä.


(Kamera ei ollut matkassa, kun satoi sen verran paljon, mutta melkein sama vaihe 14.4. kuin kuvassa 22.4.2019.)

1 Like

Omia Turun ensihavaintoja. Lumikello 22.2. 1x. Kukkii käytännössä aina jo helmikuussa. Leskenlehti 28.3. 60x radanvarsi. Sinivuokko 1.4.1x. Valkovuokko on jo myöhässä! Tänään 15.4. ei kukkinut.Nämä valkoiset sinivuokot hämäsivät :slightly_smiling_face:. Sentään muutamia taskuruohoja.


2 Likes

Tätä valkovuokkoa voi kai juuri ja juuri sanoa kukkivaksi. Lisäksi oli muutama verso nupussa odottamassa seuraavaa lämmintä päivää (johon tämänhetkisen sääennusteen mukaan menee vielä aikaa). Myös muutamia kiurunkannuksia on näkynyt lämpimillä paikoilla puistoalueilla täydessä kukassa.

Rentukkakin on jo nupuilla:

Salo 15.4.2024.

2 Likes

Lisätään sen vielä. Jollain paahderinteillä kukkii helposti 10 muutakin lajia tällä hetkellä. Lajit ja luonnonvaraisuus epäselviä.

1 Like

Isokäenrieska vanhan maatalousympäristön maisemoidussa kompostikasassa - kumpu näyttää luonnonvaraiselta, mutta oikeasti isokäenrieska ei kasva tälläisessä ympäristössä, savisen maan mukana tullut kasvi. Vähän aikaisempi kukinta, mutta ei paljoa poikkea luonnonvaraisesta: 15.4. nuput nuokkuen auki, 16.4. kukat kohti valoa ja siitepölytuotanto startannut:


Yllättävän vähän vaikutusta viime kesän kuivuudella.

Imikkäkään ei ole tässä luonnontilaan palautuvassa lehdossa alkuperäinen luonnonkasvi vaikka kasvaakin sille tyypillisessä ympäristössä. Vanhoista historiallisista kartoista selviää alueen asutushistoria vaikka pienimuotoiset majat, mökit ja myöhempi vuosisadan alun kevytrakenteinen kesäasutus ei näykään kartoissa. 15.4. kukinta aloittelee:

Pystykiurunkannukset ovat luonnonkasveja tässä lehdossa: vielä sen verran kylmät yöt, että kukinnot maata vasten piilossa 15.4.:

1 Like

Tänään 18.4.2024 huomasin kevätpiippojen kukkivan.


Salo 18.4.2024.

2 Likes

Kevätkynsimö kukassa paahdepaikoilla.


Salo 27.4.2024.

1 Like

Kevätlinnunsilmä ja mukulaleinikki aloittivat kukinnan jo ennen vappua, vappupäivänä huomasin ensimmäiset pöllyvät koivun hedenorkot:


Kevätlinnunsilmä kuvattuna Helsingin Niskalassa 2.5.


Mukulaleinikki Vantaan Pakkalassa 30.4.

Näsiäthän kukkivat jo täyttä päätä, mutta jostain syystä en ole huomannut kukkivia yksilöitä vakipaikoissa.

Kannelmäen erikoisuus on parhaillaan komeasti kukassa!

Etelänkiurunkannus (Corydalis cava)
Helsinki 2.5.2024

1 Like

Kaikki havainnot C. cavasta näyttäisivät olevan melko tuoreita ja suppealla alueella: 2000-luvun alussa silloisessa puutarha-somessa tehtiin yhteistilaus virolaiselta taimitarhalta, joka on erikoistunut mm. entisen Neuvostoliiton alueella kasvaviin Corydaliksiin, ja osa harrastajista kertoi tilanneensa kasveja jo silloin nettikaupoista, moni toi Viron taimitoreilta auton takakontit pullotellen, kun Viro kuuluu EU:n: olisikohan kyse näin uudesta ja nopeasti levinneestä kannasta?

Lutukassa asiaa on pähkäilty (sivu 79 alkaen):

1 Like

Hiirenhäntä (Myosurus minimus). Myös ensimmäisiä kukkivia voikukkia näkyi tänään.

Salo 4.5.2024.

1 Like

Kevään vuokkolistaan lisään keltavuokon (Anemone ranunculoides) Näytti siltä, että ovat hyvinkin kukkineet jo useita päiviä. Samassa paikassa kaunista keltaisuutta lisäsivät myös mukulaleinikit.


Vihti 5.5.2024

1 Like

Lisätään keltaisuutta vielä rentukan (Caltha palustris) muodossa:

Metsävaahtera (Acer platanoides):

Salo 5.5.2024.

1 Like

Keto-orvokki (Viola tricolor)

Helsinki 3.5.2024

1 Like

Lehtoesikko (Primula elatior)

Helsinki 3.5.2024

1 Like

Voikukat kukkivat jo täyttä häkää paahteisilla, tuulensuojaisilla paikoilla. Pelto-orvokit ovat täällä yleisempiä kuin keto-orvokki. Monikkomuoto siksi, että tekisi mieli puhua pelto-orvokkiryhmästä: sen verran usein havaitsee pelto-orvokin ja keto-orvokin isokukkaisia risteymiä, jotka näyttävät pelto-orvokilta:



(5.5.2024)