Omat etsiskelyni eivät tuottaneet tulosta.Tuo niskan kuvio on mielenkiintoinen.Tunnistaisiko kukaan?
Joensuun Kiihtelysvaara 9.7.2018
Omat etsiskelyni eivät tuottaneet tulosta.Tuo niskan kuvio on mielenkiintoinen.Tunnistaisiko kukaan?
Trochosa terricola tulee ensinnä mieleen.
Tulin koneelle ja ilahduin ihan aikuisten oikeasti, kun huomasin, että olit vastannut kyselyyni - ja vielä näin nopeasti. Suurkiitokset, Hannu! Luotan taitoosi, eikä minun sen vuoksi olisi tarvinnut käydä enää maakarhukkeja tutkailemaan, vaikka et sanonutkaan tätä varmaksi, mutta muuten vain kiinnosti. Ehkä eniten tuon niskan tumman hankokuvion vuoksi. Löysinkin muutamia, mutta yleensä ne näyttivät vaaleilta. Onhan näitä yksilöllisiä eroja. Ei se nyt mikään roskakaan ole… Mutta hämiksen habitus, silmät, kuviointi - merkitsen tämän Trochosa sp., kun ei ole ihan varmaa.
P.S. Otus jatkaa vaellustaan maa pinnalla pelastettuani taas senkin sadevesitynnyristäni. Ne näyttävät olevan ottavia pyydyksiä. Näin kesäaikaan monen tekee mieli uimaan.
Jokin jäi vielä vaivaamaan minun mieltäni. 28.5.2018 keskustelimme Harry Nyströmin kanssa siitä, onko kuvani Trochosa ruricola sta. Siinä oli puhetta niskan tummasta sirppikuviosta, joka näkyi heikohkosti. Voisiko tämä nyt sittenkin olla peltokarhukki? Tämä kuvista päätteleminen on niin vaikeaa, kun ei ole genitaalikuvia.
Varsin pieni on niiden hämähäkkilajien osuus, jotka voi varmasti määrittää lajilleen kuvan perusteella. Sanoisin, että reilusti alle 20 % lajistosta. Sen johdosta käytän mieluisasti sanoissani muotoja, jotka jättävät kirjoittajalle liikkumavaraa ja turvaa tarjoavan takaportin. Kirjoittamaani ei pidä ottaa absoluuttisena totuutena, vaan useinkin keskustelun avauksena.
Kuvan yksilö näyttää Trochosalta, jolle löysin parhaan vastaavuuden kuvagalleriani lajista ruricola. Lajin yksilöillä on ulkonäössä hajontaa, joka riippuu yksilön kehitysvaiheesta, kasvupaikasta, eletyistä päivistä, nahanluonnin ajallisesta etäisyydestä… Saattaa hyvinkin olla muuta lajia - serkuilla kun on toisinaan samaa olemusta. Tuo sp. on hyvinkin paikallaan.
Muutamissa yleisissä ja näyttävissä suvuissa on useita kahden tai kolmen lajin ryhmiä, joiden kohdalla lajia ei saa kuvan perusteella nimelleen. Esimerkkeinä Philodromus (aureolus, cespitum, collinus), Metellina, Araniella, Tibellus. Löytöympäristön, vuodenajan ja yleisyyden perusteella voi tehdä valistuneita oletuksia, joilla pääsee hyvään osumisprosenttiin, mutta varma määritys vaatii mikroskooppia, kokemusta ja kunnollista lähdekirjallisuutta. Tällöinkin tarvitaan useimmissa tapauksissa kohteeksi viimeisen kehitysvaiheen yksilö.
Nuoremmat harrastajat elävät luultavasti ajan, jolloin puhelimeen saa sovelluksen, joka lukee ötökän ajatuksia ja DNAta sekä lähettää havainnon napin painalluksella tänne foorumille ja tietokantoihin.
Kovin olisi harrastajille avuksi, jos näistä yksilöistä olisi eri suunnista otettuja valokuvia ja mikroskoopin alla tehty genitaalimääritys samasta yksilöstä.
Alkukesällä vihjailin hieman hämähäkkiharrastajien kesätapaamisesta. Asia ei taida toteutua johtuen muutaman keskeisen henkilön aikatauluongelmista ja toistaiseksi jatkuvasta sairauslomastani.
Vastauksesi oli täynnä hyödyllistä asiaa. Kiitos, Hannu! Hyvää kesää sinulle ja paranemisiin.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528). Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.