Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Keskikesän yökkönen [Melanchra persicariae]

Oheinen yökkönen aiheuttaa päänvaivaa. Kuva on kehno ja perhonen kulunut, mutta uskoisin lajin kuitenkin löytyvän. Otus on kuvattu 14.7.2017 Virolahdella.

Ensimmäinen ajatus on kulunut Melanchra persicariae, mutta tuo ruosteenruskea raita selässä hämää. Muutakaan en kyllä keksi.

Toinen vaihtoehto on Apamea rubrirena, jolta ruosteenruskea raita löytyy.

En oikein usko, että otus on persicariae. Sen sijaan ehdotus rubrirenasta viehättää. Kuva on hieman ylivalottunut ja perhonen hailakka. Suurentamalla ja tummentamalla tuo ruosteenruskea tupsu näkyy hyvin. En ole aikaisemmin tavannut rubrirenaa reviiriltäni, joten odotellaan vielä kannanottoja.

Miulle tuli vaikutelma Mesapamea sp.

Katselin aikanaan myös Mesapameaa, mutta hylkäsin sen upv:n takaosan takia.

Mielestäni M. persicariae, sillä punainen tupsu on takaruumiin ensimmäisessä jaokkeessa (A. rubrirenalla se on keskiruumiin takaosassa).

Mitä A. rubrirenaan tulee, tuo munuaistäplä vain ei minusta sovi. Vaatii varmaan pari aukkoa ylivalotusta ennenkuin siitä tulee noin puhtaan valkoinen … eikä muotokaan minusta ihan oikealta näytä. Selän takia sitä aluksi mietinkin, mutta hylkäsin.

Joo. Ei kai tästä rubrirenaa saa. Kuvatessani en pitänyt otusta persicariaena, koska silloin en olisi ottanut kuvaa. Tältä otukselta en löydä w:tä aaltoviirusta, joka on lisäksi täplikäs kuten persicariaella. Rengastäplä ei erotu, kuten rubrirenalla pitäisi. Ruskeata näen kyllä myös keskiruumiissa. Olkoon otus siis persicariae, mutta vielä toistaiseksi kysymysmerkillä.

Kyllä tämä on M. persicariae. Kieltämättä outo tuo pään punaruskea raita, en nettikuvista vastaavaa löytänyt. Takasiivet näyttävät myös osittain vaaleilta, joka sopii paremmin persicariaelle.

Tai kuluneen yksilön :grinning:

Otetaan kyssäri pois. Kiitos kaikille osallistujille opettavaisesta keskustelusta.