Kielimäistä sienikasvustoa

Tänään tein lyhyehkön sieniretken Rautalammilla PS, tarkoituksena kartuttaa sieninäytteitä ennen varsinaisen talven tuloa. Pilvipoutainen sää, ei ollut kovin hyvä kuvaamiseen. Erikoisen näköisiä sienikasvustoja kuitenkin löytyi. Alla olevassa kuvassa yksi niistä. Kasvupaikka oli kosteapohjainen korpipainanne, syvälle maahan uponneiden männyntukkien alla. Mieleeni nousi omakin lajiehdokas?, jota en vielä paljasta. Löytyisikö foorumin käyttäjiltä ehdotuksia!?

Miten olisi Stereopsis vitellina, kielinahakka. Se kyllä kasvaa yleensä maassa koloissa jne. Oliko tämä ihan puulla?

Kielinahakkaa vähän ajattelin itsekin. Kuvissa laji on usein hieman vaaleamman sävyinen? Suurin kasvusto oli syvällä maankolossa, josta ei tarkkoja kuvia saanut ollenkaan. Kasvustoa oli myös männynpölkyn alapinnalla. Muita samankaltaisia sieniä en tunne. Tosin joillakin orvakoillakin näkee joskus hyvinkin poikkeavaa kasvustoa.

Sitä se sitten varmaan on, mutta voisihan sen varmistaa skooppaamalla. Sen verran harvinainen laji kuitenkin, että näytekin olisi tervetullut museon kokoelmiin. Itse olen nähnyt sen maastossa vain kerran. Oli aika haaleankeltainen.