Kotilo ikimetsässä [ehkä ristisulkukotilo]

Noin sentin mittainen kotilo kaatuneella, kuorettomalla, järeällä haavalla lokakuussa, Susimäen aarnialueella Juupajoella. Pystyykö kuvasta tunnistamaan?

1 tykkäys

Mulle tulee mieleen ristisulkukotilo Clausilia cruciata

1 tykkäys

Kuuluu sulkukotiloihin. Tällä yksilöllä on hyvin uurteinen kuori, joten luultavasti se on ristisulkukotilo. Löytyy myös joukko paljon harvinaisempia lajeja. Nämä pitäisi aina kääntää ympäri koska monella kotilolla määritys tehdään vatsapuolelta tai tarkemmin suuaukosta.

Edit: Jyrääjä ennätti vastailla ensin.

Kirjan mukaan ristisulkukotilo muistuttaa eniten poimusulkukotiloa -Macrogastra plicatula ja kuten Hokke mainitsi selvin ero löytyy suuaukosta, ensin mainitulla pieni ja kapea jälkimmäisellä iso ja pyöreä, pienemmissä siemenkotiloissa lasketaan mm. suuaukon hampaita, joka ei mun käsittääkseni edes onnistu elävistä yksilöistä.
T:Jyri

Ei tullut suuhun kurkattua, jää epävarmaksi. Kiitos vastauksista!

Minusta tuo on tosiaan ristisulkukotilo. Jämäkät uurteet ovat hyvin harvassa ja “niskan puolella” kuoren suuaukon reunan takana näkyy selvä patti (sisäpuolella on vastaavasti ns. tyvioma). Toinen harvauurteinen laji on poimusulkukotilo, mutta sen “niska” pyöristyy tasaisesti ilman patteja. Kokokin vastaa ristisulkukotiloa, jos pituus oli sentti. Poimusulkukotilo on tällaisena aikuisena vähintään 11 mm, yleensä enemmän. Ristisulkukotilo on mainio taigan haapapitoisten ikimetsien asukas mm. Evolla, Seitsemisessä ja Vesijaon luonnonpuistossa. Etelämpänä, mm. jo Virossa, se on perin harvinainen.

1 tykkäys