Kultapistiäisiä [mahdollisesti 2 x Hedychrum niemelai / nobile ja Hedychrum rutilans]

Salo 20.7.2021. Tänään oli hyvä ilma kuvata kultiaisia: oli pilvistä ja sen verran lämmintä, että olivat tulleet esiin kukille, mutta eivät olleet niin eläväisiä kuin aurinkoisella kelillä, jolloin kuvaaminen on lähes mahdotonta otusten jatkuvan liikkeen vuoksi.

2 Likes

Alustavia kannanottoja. Vaikka en tunne kultiaisia nämä ovat mielestäni tulleet tutuiksi petopistiäisseurannoissani, loisia kun ovat. Kuvat 1 ja 3 sanoisin joko pikkujalo -tai isojalokultiainen. En tiedä miten tämä lajipari erotellaan. Kakkonen mielestäni kirjojalokultiainen. On erikoistunut ilmeisesti vain mehiläishukan pesäloiseksi. Sulla on siinä lähellä jossain hiekkainen kenttä, rinne yms vastaava missä on hukka-yhdyskunta. Fiksummat kumoaa tai jatkaa tästä…

1 Like

Nämä ovat vanhalta soramontulta, joka on nykyään kuivaa ketoa. Myös hiekkakenttää löytyy. Lähettyvillä tosiaan olen kuvannut mehiläishukan ja taisit olla sinä joka sen täällä silloin määritti, kun en mehiläishukkaa silloin vielä tuntenut. Eli kakkonen voisi sen puolesta olla tuo kirjojalokultiainen.

Mielenkiintoista erikoistumista kyllä, kun ensin mehiläishukka erikoistuu saalistamaan kesymehiläisiä ja sitten tämä kultiainen erikoistuu loisimaan juuri mehiläishukan pesissä.