Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Kysymys puun-/haavantuhoojan toukista

Onko jutun lopussa olevassa kuvassa haavantuhoojan vai puuntuhoojan toukkia.
Tässä alustusta ja apuja tunnistamiseen:
Väri puoltaa haavantuhoojaa, eli punertava pää, muutoin valkoinen.
Tosin lähes kaikki toukkakuvat puuntuhoojasta ovat isoista toukista, eli onko tuonkin lajin toukat pienempinä tämän näköisiä, löysin lepiforum.de sivustolta kuvia nuoremmista toukista, ja ne olivat aika kokopunaisia.
Kaadoin vuosi sitten n. 10m kuusen, joka jäi siihen talveksi, sitten keväällä pätkin sen n.35cm pölkyiksi, mutta ne jäi edelleen metsänpohjaan, mutta nyt sitten viikonloppuna kävin hakemassa pölkyt ja haloin ne, ja ne oli aika täynnä näitä toukkia. Sahatessa keväällä en huomannut mitään, eikä nytkään pölkkyjen päissä ollut reikiä, joten oletettavasti munat on aseteltu kevään jälkeen.
Kirjallisuuden mukaan haavantuhoojat elää ainoastaan haavalla, mutta olisiko mahdollisesti tuollainen “puunkäsittely” tehnyt myös kuusesta heille suotuisan ravintokasvin. Toukkia oli hyvin erikokoisia reilun senttimetrin mittaisesta n. 5 cm suuruisiksi, lukumäärä yli 20. Ja toukat eivät tuoksuneet yhtään miltään, tosin en ole löytänyt koskaan pieniä puuntuhoojan toukkia, eli liekkö nekin hajuttomia pieninä.
Havaintopaikka Juuka, Pohjois-Karjala.

t. Markus
halko toukat

Moi, oiskohan jonkun jäärän toukkia.
T:Jyri

aa, kiitos paljon.
Pääpuoli vaikutti niin puuntuhoojamaiselta, että ei tulut edes mieleenkään, ettei olisi perhostoukka.
Tosin kovan puun järsiminen varmaan vaatii tuollaisen puupään, olipa laji mikä hyvänsä :smiley: