Hei.
Mikä lude tässä on, ja mitä sillä on suussa?
Tonttila, Lahti, 5.8.2022
Olisiko jurmulude ja imenyt imukärsällään jonkun toukan kuiviin?
Onhan se mahdollista, mutta eikö tuo ole luteen nymfi? Mikäköhän lude on kyseessä? Mihin lude / nymfi käyttää imukärsää?
Syö toisia hyönteisiä imemällä ne imukärsällä kuiviin.
Ok. Minkälainen on toukan paino, minkä verran imukärsällä voi kuljetella ‘saalista’?
Noihin kysymyksiin en tiedä vastausta mutta jurmulude haulla löytyy netistä kuvia missä saaliina on yhtä sun toista hyönteistä.
Jaloissa näyttää olevan valkoista ja tuntosarvissa keltaista niin yritän katsella näillä tuntomerkeillä
Sanoisin, että tämä on piikkiluteen nymfi Picromerus bidens. Kun kuvaa katsoo tarkkaan, nymfin niskakilvessä erottuu neljä pistettä, kaksi suurempaa ja kaksi pienempää, vaaleita / valkoisia. Kun katsoin lajitietokeskukseen tehtyjen havaintojen kuvia piikkiluteen nymfeistä, niin sieltä löytyi tämännäköisiä. Myös jalat, tuntosarvien jaokkeet ja selän kilpi näyttäisi menevän tähän.
Jurmuluteelta nuo pisteet näyttää puuttuvan.
En tunne näitten terminologiaa enkä tiedä, mitä nuo ovat, mutta tähän päätyisin.
Toivottavasti joku varmistaa tämän luteen…
Tässä sinulle, Annakaisa, vahvistusta päätelmillesi. Petro Pynnönen on luotettava ammattilainen!
Piikkilude [Picromerus bidens] - Selkärangattomat eläimet / Luteet - LAJI.FI-foorumi
Tämä linkki vastaa tuohon imukärsä ja saalistus -asiaan. Hokke on myös luotettava tietäjä.
Kiitos Terttu, tässä linkissä ilmenee, miten erottaa piikkiluteen ja jurmuluteen nymfi: jurmuluteen nymfillä jalat ovat mustat, piikkiluteen nymfillä on valkoiset raidat jaloissa.
Hyvä että tähän löytyi lisäselvyyttä. Kirjaan tämän otsikkoon piikkiluteena. Jos joku löytää vielä jonkun muun tähän sopivan typpyluteen, niin muutetaan sitten määritystä.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528). Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.