Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Mahdollinen harsukääpä männyllä (Määritys Harsukääpä (Anomoporia kamtschatica) Näyte Oulu,Mikroskopointi Det Matti Kulju

Kääpäharrastaja on aina kiinnostunut kaikenlaisista sienikasvustoista. Tein tänään vanhan laiturin purkutöitä, jonka yhteydessä löytyi ainakin kahdenlaista kääväkästä ja mahdollisesti myöskin harsukääpää. Hyvin pitkälle jo maassa lahonneilla purkujätteillä, puulaji lienee mänty? Kostealla rannalla. Pienikokoinen eli noin 5x7 ja 3x4 cm ja pienempiä laikkuja.Reunaosiltaan villamaisen pehmeää, helposti alustastaan irtoavaa. Itiöemän keltainen väri antoi lisää viitteitä! Vertailin kuviani harsukat, kurokat yms. samankaltaisiin lajeihin. Mielestäni vain harsokurokka sopii kuvaan eniten, mutta i.e keltaisuus antaa viiteitä enemmän harsukääpään? Mitä mieltä olette? Jätetään kuitenkin normilitaniat pois mikroskopioinnista. Tiedän, että nämä lajit vaativat sen lähes aina! Näytepalankin tallensin kuivatukseen, juuri sitä varten!
1-5-DSCN16923-1-DSCN16816-4-DSCN1688-001

Määritys Harsukääpä (Anomoporia kamtschatica) Näyte Oulu,Mikroskopointi Det Matti Kulju.

1 tykkäys

Harsukääpä on minullakin ykkösehdotus. Vasta skooppasin sitä kaivonkannen lankulta. Aika usein sitä löytää laudankappaleilta tms. Karikekäävällä on yleensä rihmastojänteitä, mitä tällä ei näy kuvissa. Mutta mitään täysin varmaa määritystä ei kuvasta pysty tekemään.

1 tykkäys

Kiitos!
Rihmastojäänteitä ei näkynyt. Varmuuden voi saada vain skooppaamalla!? Laitan lähetykseen myös tuon näytteen!

Näin se valitettavasti on. Itse en ole viitsinyt edes yrittää määrittää maastossa näitä, vaan nappaan näytteen ja katson kotona skoopilla. Välillä ihan varmana pitämäni lajit ovatkin olleet skooppauksen jälkeen jotain muuta. Tosin aika usein ne on olet sitä mitä olen arvellutkin. Mutta onhan se kiva saada varmoja määrirtyksiä.