Mehiläisistä kysymys asiantuntijoille

Hei,
Onko meillä ns. muuta kuin tarhamehiläis lajeja? Mökkini lattiakellariin pesiytynyt tämän kesän aikana mehiläisyhdyskunta. Voiko olla ns. villilaji, vai olisiko kuitenkin kyseessä joltakin tarhalta karannut? Huomasin pörriäisten kulkevan lattiakellarin ilma-aukosta sisään. Kaipa siellä kunigatarkin on, en ole lattialuukkua uskaltanut avata.

Suomessa esiintyvistä hyönteisistä ylipäätään aitososiaalisia yhdyskuntaeläjiä ovat mainitsemiesi tarhamehiläisten lisäksivain kimalaiset, yhdyskunta-ampiaiset (eli ei-erakkolajit) sekä muurahaiset. Mikäli olet varma, että talossa pesii nimenomaan mehiläisiä eikä esimerkiksi kimalaisia, kyse voi olla meillä ainoastaan tarhamehiläisistä.

Vuosittain tarhaajilta ns.karkaa tarhamehiläisiä parveilun vuoksi, mutta ne eivät yleensä tautipaineen yms vuoksi selviä talvesta ilman ihmisen apua.

Saisitko kuvan omatoimisista asukeistanne?

Lisäsin kuvani FB:sta eikä sitä näytä saavan zoomailtua isommaksi. Yritän viikonlopulla saada paremman kuvan näistä pörriäisistä.

Tässä kuva josta näkyy pörräilijä.Laimage dataan: image.png

Kun avaa tämän uuteen ikkunaan , niin voi zoomailla.

Laitetaan valmiiksi suuri kuva tähän:

Kiitos

Joo,tarhamehiläisiä teillä on. Suosittelen, että otat yhteyttä paikalliseen mehiläistarhaajien yhdistykseen ja kysyt heiltä apuja- voi teoriassa olla mahdollista että nuo selviävät omin avuin talven yli, mutta paikasta riippuen ne voidaan ehkä myös saada tuolta vielä talteen.

Kiitos tiedosta. Tuttavalla on mehiläisiä, ehkä saan häneltä lisää neuvoja. Talveksi jo saatva oikeaan pesäpönttöön.