Mikä Epirrita? [Epirrita autumnata]

Tämä Epirrita oli kookas, siiven pituudeksi mittasin 20 mm. Taitaa kuitenkin olla vain tunturimittari (Epirrita autumnata)? Ei taida Vihdin korkeudelta sumusyysmittaria (Epirrita dilutata) löytyä?


Vihti 24.9.2022

Vihti 24.9.2022

Kyllä dilutata voisi ihan hyvin Vihdissä olla. Mutta tuo yksilö näyttää minusta enemman autumnatalta.

Parempia lajeja autumnatan joukosta etsiessä kannattaa kiinnittää huomiota yksilön kiiltoon. Jos ei ole aivan kulunut, niin autumnata kiiltää, mutta dilutata ja christyi eivät. Lisäksi dilutata on usein kirjavan oloinen eli myös varsinaisten “mittarikuvioiden” ulkopuolellakin on kaikenlaista vipevöintiä, mikä aiheuttaa sen, että nuo “mittarikuviot” ei erotu kontrastisesti. Ja christyillä taas pohjavärissä on vihertävää vivahdetta, joskin sitä ainakin nykytiedon perusteella esiintyin vain lounaassa Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa.

Suuret kiitokset Jari! Oli hienoa saada asiantuntijan näkemys ja kommentit. Mukava kuulla, että täällä omilla kotikulmillakin Vihdissä on dilutatakin mahdollista nähdä.Tuota E. dilutataa harkitsin, koska tämä yksilö oli varsin kookas, ja vähintäinkin joissain teksteissä sen sanotaan olevan kookkain Epirrita. Toki sitten jossain olen nähnyt tietoja, että E. autumnatan koko on ilmoitettu jopa suuremmaksi. Tämä yksilö oli myös varsin kiilloton, ja sekin sai minut pohtimaan tuota E.dilutata mahdollisuutta.Nämä kuvat otettu iltapimeällä pihavalon valaisemalta seinältä salamalla.