Mikä ero nymfillä ja toukalla?

Eräät borrelioosi-asiantuntijat erottavat toukan nymfistä (sen jalkojen lukumäärän perusteella). Miten on mm. luteiden laita? Havaintotiedoissakin pitää valita joko nymfi tai toukka. Kumpi - esimerkiksi - alla olevassa kuvassa? - Mielestäni viherluteen viimeinen toukkavaihe ennen aikuistumista?

Mielenkiintoinen kysymys. Tähän minäkin odotan kiinnostuneena vastausta! :slightly_smiling_face:

1 tykkäys

Näitä käytetään komeasti ristiin tarkoittaen samaa asiaa: ei vielä aikuistunut yksilö. Yleisesti ottaen periaatteena on ollut, että toukkaa käytetään, kun kyse on täydellisestä muodonmuutoksesta (toukka>kotelo>aikuinen), ja nymfiä, kun kyse on asteittaisesta aikuistumisesta, jossa merkittävää muodonmuutosta ei tapahdu (esim. luteilla 1. asteen > 2. asteen > 3. asteen … 5. asteen nymfi > aikuinen).

Puutiaisilla on jostain syystä kuitenkin käytössä termi toukka 1. asteen nymfistä - ehkä haluna selkeämmin erottaa sen kaksi esiaikuista vaihetta toisistaan? Ja aika usein törmää siihen, että heinäsirkan esiaikuista muotoa kutsutaan toukaksi, eikä nymfiksi, kuten mielestäni pitäisi. Sen sijaan esim. sudenkorentojen toukkia kutsutaan mielestäni ihan perustellusta syystä toukiksi, kun niillä muodomuutos (vaikkakin osittainen) on merkittävä elinympäristömuutoksen osalta (vedestä ilmaan). Mutta siitäkin ollaan kahta mieltä. :slight_smile: Mielestäni siis termit ovat selkeitä, mutta niiden käyttö ei. :wink:

Ja alkuperäisessä kuvassa on tosiaan viherluteen nymfi. Mutta ei mielestäni viimeisen eli 5. asteen nymfi, vaan 3. (tai korkeintaan 4.), kun peitinsiivistä ei näy tyngät. Tuolta voi vilkaista lajin kehitysasteet: (Pentatomidae) Palomena prasina Green Shieldbug

3 tykkäystä

Suuret kiitokset vastauksesta! - Siinäpä paljon tärkeää tietoa, jonka laitan mahdollisimman tarkkaan “muistiin”… Kiitos!