Mikä iso kärpänen? [Mesembrina mystacea]

Kuvattu 4.8-23 Savonlinna Säimen
Pituus ~15mm +
Näytti pikavilkaisulla kimalaiselta, mutta huomasin kärpäseksi.
Sijainti puupinon varjoisella puolella, joten kuvattu salaman avulla.
Katselin Merodon equestrista , mutta siipisuonet eivät sovi, myös kimalaisvieras tuli katsottua,
mutta mielestäni ei sovi " muottiin" kulahtaneet siivet vaikkeuttavat etsintää.





Lisää kuvia, kuvattu tänään kun huomasin kärpäsen sateen jälkeen kuusen oksalla.
Vertailu kuvassa toinen kärpänen noin 8-10mm pitkä, asiantuntijat ehkä tunnistavat . Tämä mahdollinen Mesembrina on noin 16-18 mm pitkä.


Mesembrina mystacea (arvaus).

1 Like

Kiitos Tarja.
Mystacea on liian pieni ko. kärpäseksi, mutta on Mesembrina sukua muitakin, kuvia vain kovin vähän Suomesta.

Ei se koko paljon heittänyt wikipediassa mystacea:n koko on 9-12mm ;).

Tarja on oikeassa.

1 Like

Mesembrina mystace pituus on 9 - 12 mm
Kuvaamani " kärpäsen " pituus on noin 16 - 18 mm, mystace se ei ilmeisesti ole.
Mesembrina lajistossa on jopa 20 mm pitkiä, mutta Suomessa ei ole julkaistu sellaisia, jäädään odottamaan.
Otin lisää kuvia puupinosta pölkkyjen päistä mitan kanssa, missä eilen kärpäsen kuvasin, niistä saa mittasuhteet selville, mutta en niitä erikseen julkaise. Jos joku asiantuntija ne haluaa niin viestit kulkee. Muutaman uuden kuvan kärpäsestä sain aamupäivällä puupinolta käsivaralta, ennen sen lennähtämistä kuusen oksalle, piti kavuta pinon päälle, jossa kuvasin nuo tänään laittamani kuvat.

1 Like

Tuo on ilman mitään epäselvyyttä Mesembrina mystacea koiras. Suvussa on Euroopassa neljä lajia (jotka kaikki esiintyvät Suomessa), joista tuo mystacea on ainoa kimalaisjäljittelijä. Koko täsmää myös (13-18 mm, ei ehkä wikipediaan luottamista). Ihan tavallinen laji Suomessa.

1 Like

Kiitos Jaakko, täsmennyksestä.
Yritän etsiä kuvaamistani hyönteisistä tietoa muualta kuin wikistä.
Tietoa kyllä löytyy, mutta esim. hyönteisten pituustietoa saa monesti etsiä eikä sitä siitä huolimatta löydy. Myös Laji.fi pituustieto yleensä hyönteisistä puuttuu, eikä niitä kuviakaan kaikista löydy, vaikka Suomessa esiintyykin esim. Mesembrina Intermedia ja resplendens kuvat puuttuu.

1 Like

Kokoarvioissa kannattaa huomata, että ‘viralliset’ mitat ovat pään etureunasta takaruumiin kärkeen , mutta yleisön kokoarviot sisältävät usein tuntosarvet, jalat ja siivet. Lisäksi meillä ihmisillä on taipumus yliarvioida meille tuntemattomien asioiden koko. “15+ mm” sopii siis oikein hyvin Mesembria mystacea-lajin kokoluokaksi.

Kiitän tiedoista.
Yli 50 vuotta millimetrien tarkkuudella töitä tehneenä, olen kuvatessani pyrkinyt aina huomioimaan kuvaamieni hyönteisten pituuden ja merkitsemään ne muistiin. Vihko ja kynä kulkee aina mukana. Huomioin vain hyönteisten ns. runkopituuden, en merkitse mittaan mukaan tuntosarvia tai muita ylityksiä esim. siivet, joten kyseisessä tapauksessa ilmoittamani hyönteisen pituus on hyvinkin oikea. Valitettavasti esim. Laji.fi:n tunnistetiedoissa ei pituustietoja useastikaan löydy, joten niiden etsiminen " netin " syövereistä on monesti onnen kauppaa.

T. Markku

ke 23. elok. 2023 klo 10.09 Jere Kahanpää sivustolta LAJI.FI-foorumi <notifications@laji.discoursemail.com> kirjoitti: