Mikä kaksisiipinen? [Hybos grossipes]

Helsinki 26.8.

Vahvat takareidet ja tummat etu- ja keskijalat viittaavat Hybos grossipesiin.

1 tykkäys

Tämä minun tänään kuvaamani kärpänen lienee samaa sorttia? Nimeän sen siis Hybos grossipesiksi.


Joensuun Kiihtelysvaara 29.8.2017

Myös Joensuun kuva on H. grossipes. _Hybos culiciformis-_naaras on aika lailla samannäköinen, mutta sitä ei pitäisi Joensuussa olla.

Naaraat erottaa kuvissa mm. keskiselän kiilosta, mutta tuntomerkki on hankala, sillä kiillon ulkonäkö riippuu valaistuksesta. H. culiciformis -lajilla keskiruumiin selkä on tasaisemmin pölyttynyt, harmaanruskea. H. grossipes on kiiltävämpi, harmaapölytteinen ilman selvää ruskeaa sävyä.

Tertun kuvissa etusäärten pitkät karvat näkyvät hyvin. H. culiciformis-naaras ei muistaakseni koskaan ole noin pitkäkarvajalkainen (H. grossipes voi olla lyhytkarvainen, joten tuntomerkki toimii vain yhteen suuntaan).

Eivät aina ole helppoja.

Vertailuksi oikea culiciformista: http://fr.wikipedia.org/wiki/Hybos_culiciformis#/media/File:Hybos_culiciformis_01.JPG

https://diptera.info/forum/attachments/dsc_5929.jpg

Lisätuntomerkkejä lajille H. culiciformis ovat mm. keskiruumiin osin vaaleahkot sukaset ja vaalean näkyminen varsinkin etu- ja keskijalkojen taipeissa.

1 tykkäys

Kiitos, Jere. Eivät todellakaan ole helppoja! Katselin molempien kuvia, eikä maallikon silmäni erottanut oikeastaan mitään eroja. Muutan oman kuvani kärpäsen H. culiciformikseksi, koska luotan asiantuntijuuteesi ja koska grossipesit ovat eteläisempää lajia.

Toisin päin, Tuerttu :slight_smile: Kuvissasi on siis grossipes ja culicifomis on eteläisempi.

Periaatteessa kyllä Hybos culicifomis voisi sekin Joensuusta löytyä, vaikka sitä ei vielä Pohjois-Karjalasta tai muualta niin pohjoisesta ole löydetty.

:laughing: Sama pää kesät talvet. Vanhuus ei tule yksin! Lämmin kiitos oikaisusta, Jere.