Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

Mikä kaksisiipinen? [Hybos grossipes]

määritys

#1

Helsinki 26.8.


#2

Vahvat takareidet ja tummat etu- ja keskijalat viittaavat Hybos grossipesiin.


#3

Tämä minun tänään kuvaamani kärpänen lienee samaa sorttia? Nimeän sen siis Hybos grossipesiksi.


Joensuun Kiihtelysvaara 29.8.2017


#4

Myös Joensuun kuva on H. grossipes. _Hybos culiciformis-_naaras on aika lailla samannäköinen, mutta sitä ei pitäisi Joensuussa olla.

Naaraat erottaa kuvissa mm. keskiselän kiilosta, mutta tuntomerkki on hankala, sillä kiillon ulkonäkö riippuu valaistuksesta. H. culiciformis -lajilla keskiruumiin selkä on tasaisemmin pölyttynyt, harmaanruskea. H. grossipes on kiiltävämpi, harmaapölytteinen ilman selvää ruskeaa sävyä.

Tertun kuvissa etusäärten pitkät karvat näkyvät hyvin. H. culiciformis-naaras ei muistaakseni koskaan ole noin pitkäkarvajalkainen (H. grossipes voi olla lyhytkarvainen, joten tuntomerkki toimii vain yhteen suuntaan).

Eivät aina ole helppoja.

Vertailuksi oikea culiciformista: http://fr.wikipedia.org/wiki/Hybos_culiciformis#/media/File:Hybos_culiciformis_01.JPG

https://diptera.info/forum/attachments/dsc_5929.jpg

Lisätuntomerkkejä lajille H. culiciformis ovat mm. keskiruumiin osin vaaleahkot sukaset ja vaalean näkyminen varsinkin etu- ja keskijalkojen taipeissa.


#5

Kiitos, Jere. Eivät todellakaan ole helppoja! Katselin molempien kuvia, eikä maallikon silmäni erottanut oikeastaan mitään eroja. Muutan oman kuvani kärpäsen H. culiciformikseksi, koska luotan asiantuntijuuteesi ja koska grossipesit ovat eteläisempää lajia.


#6

Toisin päin, Tuerttu :slight_smile: Kuvissasi on siis grossipes ja culicifomis on eteläisempi.

Periaatteessa kyllä Hybos culicifomis voisi sekin Joensuusta löytyä, vaikka sitä ei vielä Pohjois-Karjalasta tai muualta niin pohjoisesta ole löydetty.


#7

:laughing: Sama pää kesät talvet. Vanhuus ei tule yksin! Lämmin kiitos oikaisusta, Jere.