Tässä on siis kasvi joka kuvattu 25.5.23 Karjaalla. Siinä on ohuet neulasmaiset lehdet kiehkuroina varren ympärillä. Ei vielä kukkinut.
Kiehkuralehdethän vievät sukuun Galium eli matarat. Kuvan kasvin näköisiä mataroita ovat keltamatara sekä keltamataran ja paimenmataran risteymä, piennarmatara. Varsi näyttää kuvassa jokseenkin särmikkäältä, joten kyseessä voisi olla tuo viheliäinen risteymä. Keltamatara on käymässä valitettavan harvinaiseksi perinnebiotooppien katoamisen ja risteytymisen vuoksi.
Ai! Olen nähnyt keltamataraa paljonkin täällä missä asun. Vai onkohan se sitten risteymää? Onko risteymäkin keltakukkaista?
Piennarmatara (Galium x pomeranicum) on usein haaleankeltainen, mutta paahteessa keltamatarankin kukat haalistuvat loppuvaiheessa samanvärisiksi. Piennarmataran tunnistamista vaikeuttaa se, että se takaisinristeytyy kummankin kantavanhempansa, keltamataran ja paimenmataran kanssa, ja tuloksena voi olla täysin valkokukkaisia tai voimakkaan keltakukkaisia yksilöitä.
Periaatteessa piennarmataran erottaa keltamatarasta siitä, että sen varsi on nelisärmäinen, kun taas keltamataran varsi on vain aivan tyveltä nelisärmäinen ja muutoin liereä. Valkomatara on myös nelisärmäinen, mutta se on kalju, ei hienokarvainen, kuten piennarmataralla.
Lajien sekakasvustoissa moninkertaiset piennarmataran takaisinristeymät kantavanhempiensa kanssa vaikeuttavat määritystä, eikä aina jokaisesta yksilöstä pysty varmuudella sanomaan, onko se puhdasta lajia vaiko risteymää.
Ok. No ompa ikävä juttu. Ja onko piennarnatara siis vieraslaji. Kiitos jo näistä vastauksista.