Mikä Nephrotoma? [Cf. Nephrotoma tenuipes, kilpiniittykirsikäs]

Tämä raukka oli menettänyt kaksi jalkaansa, mutta ei se näyttänyt lentoa haittaavan. Mietin esim. aculeataa ja appendiculataa, mutta en päässyt yhteisymmärrykseen itseni kanssa. Sattuisipa Esko paikalle… Toki teidän toistenkin apu kelpaa myös. :slightly_smiling_face:Joensuun Kiihtelysvaara 13.8.2019

Musta “olakatoppaus” ei taivu sivulle, joten ei minusta appendiculata. Ehkä Nephrotoma tenuipes pään musta kuvio sopisi parhaiten ja sillä ei olkatoppaukset käänny sivulle. Takaruumiin musta kuvio myös aika lähellä. N.tenuipeksella on siipien kärjessä mustaa karvoitusta. Tuossa ei ihan näy, mutta onko tarkempaa siipikuvaa ?

t. Esko

Kiitokset yhteydenotostasi, Esko! Noita “olkatoppauksia” minäkin tarkkaan syynäsin, samoin niskan mustaa kuviota. Nephrotoma tenuipes oli myös mielessäni. Ikävä kyllä ei tullut otettua varsinaista lähikuvaa siivistä, mutta yritin parhaani leikata terävimmistä kuvistani kumpaisenkin puolen siiven. Mielestäni hyvällä mielikuvituksella voi varsinkin punaista taustaa vasten hahmottaa siiven kärjessä jotain tummaa… Vertasin sitä sinun erinomaisiin siipikuviisi ja muutenhan nämä minun silmin katsottuna näyttävät aika samanlaisilta. Myös koko tuntuisi olevan sopiva, 14 mm. Kirsikäs ei ollut kovin isokokoinen.


Joo tummentumaa on havaittavissa, mutta ei ihan erotu onko karvoitusta. Paras ehdokas on siten edelleen N.tenuipes.

t. Esko

Kiitos avusta, Esko! Merkitsen otsikkoon varmuuden vuoksi cf.:llä.