Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Mikä sudenkorento? [Sympetrum danae, naaras]

Heinävesi27.8.2017 - mikähän korento on kyseessä? Kiitos!

sudenkorento 27082017

Moi, epäilisin verikorentoa, Harri varmaan hylkää tai hyväksyy epäilyn.
t:Jyri

Kyllä tuo on mielestäni tummasyyskorentonaaras (Sympetrum danae). Takaruumiin mustan värin alueet, kirkkaat siivet, vain tyvissä orenssinkeltaiset läiskät, mustat jalat. Nämä mm. puoltavat tummasyyskorentoa. Osa näistä tuntomerkeistä sopii toki verikorennollekin, mutta kokonaisuus puoltaa varsin yleistä tummasyyskorentoa. Verikorento on toki viime vuosina laajentanut esiintymisaluettaan, mutta Heinävedellä tummasyyskorennon esiintymistodennäköisyys on kuitenkin merkittävästi suurempi. Tunnistamistyötä helpottaisi ja varmistaisi suuresti, jos olisi mahdollista saada myös sivukuva korennosta.

Moi, nämä naaraat on pahoja mulle, en vaan ole nähnyt siiven tyvellä noin isoja lautumia ennen tummasyyskorennolla, aamulla luettuani asiasta enemmän niin eipä verikorennollakaan taida tuollaisia olla ,ainakaan noin isoja, mielestäni verikorennosta on havaintoja jo suht läheltä kuitenkin, joo onhan se harvinainen verrattuna tummasyyskorentoon.
T:Jyri

Totta, hankalia nuo naaraat! Tuota vaaleaa taustaa vasten nuo siipien tyvien keltaiset alueet tulevat korostetunkin selkeästi esiin. Vaihtelua on tuon keltaisen määrässä. Nuo takaruumiin kärjen mustat kuviot ovat aika selkeästi tummasyyskorentonaaraalle sopivat. Kaikilla kuvaamillani verikorentonaarailla mustat kuviot eivät ole noin kattavia. Silmien takana etuselän alueella oleva tumma kolmio on eityisen hyvä tummasyyskorennon tuntomerkki. Suurentelin ja vaalentelin kuvaa ja olin jopa heikosti sellaisenkin näkevinäni. Tuohon takaruumiin kuviointiin vielä liittyen varsin hyvät kuvat löytyvät esim. kirjasta “Field Guide to the Dragonflies of Britain and Europe”.

Kiitos molemmille!