Etsiskelin tälle nimeä ja löysin sellaisen kuin korteputkisirvikäs limnephilus borealis. Osuikohan edes lähelle oikein?
Kuvasin meijän pihalla 31.8.Lueskelin tuossa et ko lajilla on alalaji l.b.mutabilis. Onkoha sen ulkonäkö nimensä mukaisesti vaihteleva?
Samaa mieltä lajista
Ok. Kiitos paljon.
Hei, ohessa on kuvana L. borealis mutabilis -muodon alkuperäiskuvaus, joka pohjautuu Kamtsatskan suunnalta kerättyihin yksilöihin. Kuvauksen mukaan muodon edustajat ovat pienikokoisia (ilmeisesti tärkein kriteeri) ja onhan tuossa sanailtu jotain värityksestäkin. Suomen vesiperhoset -kirjaan en tätä sisällyttänyt, sen verran epäselvää on juuri tämän muodon esiintyminen meillä tai ylipäänsä Euroopassa. Varsinkin Lapissa tulee kyllä pienikokoisia yksilöitä ja lajin värityskin vaihtelee Suomessa melkoisesti, käsittääkseni ilman että olisi kyse tästä muodosta mutabilis. DNA-tietokannassa (http://v4.boldsystems.org/index.php/Taxbrowser_Taxonpage?taxon=Limnephilus+borealis+mutabilis&searchTax=Search+Taxonomy) on muutama yksilö Alaskasta, jotka on nimetty tähän alalajiin ja joista on valokuviakin. Kuvissa ekana näkyvä tummin on värimallia jota on Suomessakin, mutta onko se sit muotoa mutabilis vain jos koko on riittävän pieni? Hankala, mutta mielenkiintoinenkin asia. Noiden Alaskan yksilöiden DNA-barcodet näyttää olevan julkisia, joten niitäkin vois vertailla suomalaisiin.
Suurkiitos todella mielenkiintoisista tiedoista.
Jäi sanomatta että kuvaamasi yksilö on mielestäni ihan normaali borealis, tai ehkä vähän tavallisinta mallia vaaleampi, mutta “normaalin rajoissa”.
Ok. Kiitokset tiedosta.
Tänään 9.9. saapui kotiini sisälle tälläinen vesiperhonen ja laskeutui verenpainemittarin päälle. Otin kuvan ja laskin hänet takaisin ulos. Iloisesti nousi korkeuksiin. Onko hän borealis? Joitain selviä eroja kuvioissa.
Joo on hän
Paljon kiitoksii. Ihan hauska vierailija oli.