Mikä yöperhonen kyseessä?

Noin tummasta kuvasta vähän vaikea…

…eikä Photarin käytön jälkeenkään oikein tule mitään mieleen. :face_with_raised_eyebrow:

Tajusin myös että huonosta kuvasta johtuen en ainakaan itse löytänyt mitään sopivan näköistä vaihtoehtoa

Meinasin sanoa että siinä on jotain Hadeninae-tyylistä (Amphipyra jne.), mutta mitäs jos sanonkin että se on Euxoa nigricans? Ei se ehkä ole. Pehmeän suittuisa yleisvaikutelma (vähän kuin D.templi, joka tuo ei ole), mutta kuitenkin yökköstäplät piirtyvät terävinä? (Edit: Myös Graphiphora augur tulee mieleen, mut ei sekään oikein mätsää.)

Olisko tuo joku Agrotis-suvun laji ?

Vähän sellaiselta se myös näyttää … muttei oikein suomalaisesta valikoimasta. :frowning:

Mistä ja koska tuo olikaan kuvattu?

Perussäädöillä saa myös tällaisen version kuvasta, joka voi olla pielessäkin. Siivet voivat olla vähän pidemmät kuin näyttää koska tuo on yläviistosta kuvattu.

Tyttären kanssa on selattu Lepiforumia ja Kimmon kirjaa ja 1970-luvun yökköskirjoja… eteläisemmistä lajeista löytyy kyllä ehdokkaita paremmin.

Kuva on otettu Kangasalla 27.7.2019. Mietin myös noita Agrotis-suvun lajeja, mutta en ainakaan itse löytänyt mitään oikean näköistä.

Jälkimmäisen kuvan perusteella tulee mieleen lähinnä Spaelotis ravida.

S. ravidaa on itsekin tullut katseltua, samoin tytär päätyi samaa sukua tuijottelemaan. Siellähän se on maayökkösissä, joten agrotismaisuus menee samaan piikkiin?

Poikkiviirut korostuvat kuvassa ja yökköstäplien ympäristön kuviot eivät, vs. ravida. Ja sellainen kehnäisyys ja kuvioiden pehmeys ei näytä maayökköseltä ollenkaan. Tosin mahd. kiilto voi hämätä. Poikkiviiruista tulevat enempi Amphipyrat yms. mieleen (jotka ei muuten sovi).
Onhan ravidastakin yksivärisiä muotoja: Spaelotis ravida - LepiWiki

Terve,
heitän soppaan villinä arvauksena Aporophila lutulentan. Olisi kiva tietää missä ja koska otus on kuvattu.
ML

Tuossa ylempänä oli tieto tästä.

Sisempi poikkiviiru näyttäisi liian suoralta Aporophylaksi.

On kyllä paha. Itselleni ekana tuli mieleen nigricans, tosin outo se olisi siinäkin tapauksessa. Toinen mikä kävi mielessä oli lueneburgensis. Tuohan on havaittu silloin heinäkuun lopun huippuhelteillä - voisi kait se kelien puolesta olla kaukana kotoa. Itse sanon kuitenkin nigricans.

-Toni

Kiitos vaihtoehdoista. Tutkin lisää näiden vinkkien pohjalta.

Kyllä tuo on Euxoa nigricans eikä mitään muuta. Laji vaihtelee varsin paljon kuten moni muukin Euxoa. Tosin en nyt mahdottona pitäiisi sitäkään, jos tuokin pitäisi lopulta sisällään useamman lajin.

2 Likes

Jep, nigricans