Mitä vesiperhosia?

Hei,

tässäpä vesiperhosia tunnistettavaksi, kerrostalon alatasanteen seinältä. Jostain syystä täällä lentelevät, Joutjärvelle n. 1 km. Joutjärvi pienehkö kaupunkialueen järvi. Kuvat kännykällä, joten löytyykö näillä mitään määritystä.


3.10.2023


15.9.2023


14.9.2023



14.9.2023


14.9.2023

Tonttila, Lahti

Tämä löytyi hengettömänä erään kauppakeskuksen parkkialueelta, tämä oli edellisiä isompi?, lähistöllä sekä Kymijärvi että Joutjärvi.



11.9.2023
Karisto, Lahti

Täytyy tässä aloittaa näiden mielenkiintoisten vesiperhostenkin määritysharjoitukset. Ohessa muutamalle kuvalle ehdotukset (ei määritykset).

  1. Kuuputkisirvikäs (Limnephilus lunatus)
  2. Limnephilus sp.
  3. ?
  4. Limnephilus sp.
  5. Jätkän-/parkkisirvikäs (Halesus radiatus/tessellatus)
  6. Jätkän-/parkkisirvikäs (Halesus radiatus/tessellatus)

Juha varmastikin jossain vaiheessa antaa näistä asiantuntijan kommentit.

Kiitos Harri tästä alustavasta hahmotelmasta. Mielenkiintoinen lajiluettelo. Itse en yritäkään määrittää, joten harrastajat ja asiantuntijat voivat kommentoida. Kuitenkin kiinnostaa, mitä ovat, ja miten yleisiä, ja sattuuko mukaan joku harvinaisuuskin. Kiitokset tästä alkuoletuksesta.

  1. Limnephilus borealis
  2. Limnephilus flavicornis
  3. Jätkä/parkki tämäkin

Nelosesta en minäkään ole ihan varma, kun ei ihan kokokaan hahmotu. Muutama vaihtoehto.

Lajit elävät järvissä ja joissa, kaikki yleisiä (nelonenkin, uskallan sanoa). Osaavat lentää ja liikkuvat usein etäälläkin vesistöistä.

Kiitos Juha määrityksistä. Muut varmistuivat, mutta nelonen kysymysmerkki. Tunnistussovellukset ehdottivat: kuurasirvikäs Chaetopteryx villosa. Kävikö tämä sinulla mielessä? Laitan vielä yhden kuvan nelosesta, joskin tuskin selventää sen enempää.

Miten tuota kokoa luonnehtisi, 15 mm “kroppa” ilman tuntosarvia? Minusta tämä oli pienempi kuin nuo jätkänsirvikkäät, mutta googlettamalla haettu kuurasirvikäs olisi vielä pienempi, n. 10 mm.

Chaetopterygini-ryhmän lajit eivät käyneet mielessä koska eivät ole sinne päinkään. Voit vetää sovelluksen bittien vessanpyntystä alas :grin:. No, on se oikeassa heimossa sentään.

Vesiperhosten määrittäminen kuvista ei ole aina muutenkaan helppoa. Kun minä aloittelin niin yleinen totuus oli että lajitasolle pääsee vain genitaalirakenteita tutkimalla. Ja paljolti se pätee maailmalla edelleen, Suomen lajisto on kuitenkin sen verran suppea, että niistä on alkanut saada paljolti muutenkin selvää.

Mutta, vaihtoehdot ovat kaikki Limnephilus -suvussa, L. nigriceps naaras tai L. politus ovat pääepäiltyni. Yritän vielä vertailla, mutta kiirettä pitää…

su 16. kesäk. 2024 klo 18.21 annakaisa sivustolta LAJI.FI-foorumi <notifications@laji.discoursemail.com> kirjoitti:

1 tykkäys