Miten löytää yöperhosia?

Monet täällä ovat kertoneet yöperhoshavainnoistaan, esim. mitä perhosia iltakävelyllään havaitsi. Miten kokeneet harastajat yöperhosia etsivät ja löytävät (jos valoja ja pyydyksiä ei nyt lasketa)? Taskulampun kanssa puiden runkoja tutkimalla? Millaisista paikoista, vai rippuuko täysin lajista?

t. nimimerkki “puolukkapiiloyökkönen olisi elämänpinna” :slight_smile:

1 Like

Voin luvata sulle eliksen puolukkapiiloyökkösestä kun sivelet puun rungolle tai kannolle syöttinestettä (punkkua tai bisseä + (fariini)sokeria :rofl:

Kukilta löytyy välillä mukavasti myös yöperhosia. Syreeni, tervakot, horsmat, yms… Keväällä pajunkissat vetää hyvin muutamia lajeja. Samoin joinakin vuosina heinien mesikasteella on vilinää.

Kovin tehokasta ei taida runkojen tiirailu olla verrattuna esim. valoon. Niistä etsitään lähinna lentokyvöttömiä naaraita.

1 Like

Rungot ovat keväällä hyviä tietyille lajeille, kun kotelokuoriutujat nousevat rungoille oikomaan siipiään ennen kuin aloittavat lentonsa. Tiettyjä lajeja tai ainakaan niiden molempia sukupuolia ei oikein muuten näekään. Itsekin olen aamupäivisin kierrellyt runkoja, mutta saldo on ollut aika suppea, lähinnä keväällä haapamittaria (T. carpinata) ja joitakin mikroja. Muut ovat löytäneet huhtinirkkoja, toukonirkkoja, huhtiyökkösiä, pörhömittareita jne. Toivottavasti muut osaavat kertoa enemmän, mutta kyllä moni on löytänyt lajeja pimeässäkin otsalamppujen avulla.

Moi, en ole kokenut harrastaja mutta itse löydän pääosan yökkösistäni ja muista perhosista kaikenlaisten rakennusten, muuntajista kerrostalon seiniin, yleensäkin kaikenlaisista ihmisen rakennelmista, lähellä oleva läpi yön palava valo ei ole haitaksi, tosin loppusyksyllä viimeistään on oltava liikkeellä ennen tiaisia jotka oppivat nopeasti hakemaan perhosia valoilta, rungoiltakin niitä löytyy mutta ainakin näin keväällä vaatii melkoisen määrän runkoja ennen kuin löytyy.
T :Jyri