Mittarin toukka [Hypomecis atomaria, metsämittari]

Mikä mittari mahtaa tässä mitata huopaohdakkeen lehden reunaa? Tämä oli melko kookas. Ehkä noin 25 mm



Joensuun Kiihtelysvaara 15.7.2023

Tuo jotenkin mieleen toukan, jonka kuvasin muutama päivä sitten ja joka tunnistettiin täpläharmomittariksi. Ei ole määritys. Väri ei ole sama, mutta tyyliltään muistuttaa sitä. :wink:

1 tykkäys

Totta! Katsokaa tuolta neljäs kuva ylhäältä:

1 tykkäys

Lasse ja Yrjö, kiitokset molemmille! Oikeassa olette. Värin tummuus vaihtelee eri nettikuvissakin. Jos olisin älynnyt liittää mukaan suoraan selästä otetun kuvan, niin siinä olisi himmeästi näkynyt selän tummemmat läiskätkin.

Onkohan sittenkään repandata? Sehän on ollut lennossa jo jonkin aikaa ja kun kävin kuvapankissa katsomassa niin siellä olevat kolme toukkaa oli kuvattu toukokuussa.
http://www.insects.fi/insectimages/browser?order=LEP&family=Geometridae&genus=Alcis&species=repandatus

Tjaa… :thinking: Nyt sinun viestisi jälkeen kävin Laji.fi -sivustolla. Siellä esiintyminen -kohdassa taulukoidaan, että heinäkuussa Alcis reparandaa esiintyy vuoden kierrossa eniten juuri heinäkuussa sekä aikuisena että kaikissa muodoissa. Toukokuun kohdalla on vain hyvin matalat pylväät aikuisista ja toukista. Minä tulkitsen tuon “kaikki” sisältävän myös toukat. Saisimmekohan tähän ketjuun lisää keskustelijoita?

Saanko kaapata kuvan ja kysäistä facen perhosryhmästä?

Toki. Kysy vaan, niin saamme lisää tietoa.
Tässä vielä yksi kuva. Oli sellainen asento, ettei suoraan selästä saanut kuvaa. Eihän tässä juuri tummaa selässä näy…

Ematurga atomaria ?

Taidat olla oikeassa, Juha. Lassekin epäili, voisiko tämä sittenkään olla repandata. Ematurga on näköjään vaihdettu Hypomecis -suvuksi. Taas yksi nimenvaihdos…
Laji.fi:ssä kerrotaan: Toukka 26–30 mm, ilman kyhmyjä, muunteleva väriltään ja kuvioiltaan, ruskea, vihertävänruskea, okra tai harmaa; selkäjuova kaksinkertainen, vaalea; selässä joskus epäselviä, vaaleita rombeja; sivuselkäjuova vaalea; sivujuova vaalea, ylhäältä hienojen, tummien tai mustien juovien rajaama. Päälaen molempien puoliskojen keskellä vaalea, tummakeskinen laikku, joiden yläpuolella tumma, kuutava palkki.
Rombi ja adjektiivi kuutava ovat minulle outoja sanoja.