Mökillä seinäluteita?


Löydetty hirsimökistä Kanta-Hämeestä, tämä yksilö löytyi elävänä. Yhteensä havaintoja oli neljä, kaksi elävänä kaksi kuolleena, patjalta, maton alta ja turkistakkia ravistellessa. Ensimmäisen havainnon jälkeen loput havainnot piti etsimällä etsiä ja kävimme kaikki tekstiilit läpi pudistellen ne valkoisen pressun päällä. Eivät tunnu elävän siis patjoissa tms (ulostejälkiä ei löydy) vaan hirsien väleissä ym rakenteissa. Puremajälkiä ei näy kenelläkään.

Ovatko nämä seinäluteita (Cimex lectularius)? Pitäisikö viedä ammattilaisen syyniin? Torjuntafirmasta sanottiin puhelimitse että ovat todennäköisesti ”lepakkoluteita”, ja näiden välillä on selkeä ero siinä miten niitä torjutaan, mutta laji.fi sanoo että lepakkoluteet (nyk. kyyhkyluteet) eli Cimex lectularius olisi äärimmäisen harvinaisia esiintynyt vain 50-luvulla Korppoossa. Käyttääkö firma lepakkolude-nimeä väärin? Entä voisiko nämä olla pääskyluteita (Cimex hirundinis)? Pääskyjä ei kyllä liiemmin näy.

Havainnot on tuoreita, ja tuholaistorjuja sanoi että on yleistä että helleaikoina kun lepakot vaihtavat paikkaa luteet hakeutuvat ihmisveren luo.

Pihapiirissä lentää lepakoita mutta rakennuksen yläpohjaan ei pitäisi olla kulkua. Terassin allahan ne kyllä voivat oleskella, sinne on vaikea nähdä. Ja saattaisivat päästä terassin kautta myös alapohjaan, siinä verkotus on haastava ja jyrsijänmentäviä rakoja löytyy. Linnunpesiä en ole ja hiiriä on näkynyt vain syksyisin (ei sisällä) ja saattavat elää alapohjassa.

Olisin kiitollinen kaikista vastauksista. Mökki on hyvin tärkeä toinen koti ja jännittää mitä kaikkia toimenpiteitä tämä ötökkä vaatii ja pitääkö paikka laittaa käyttökieltoon.