Montako lajia? [Autographa pulchrina]

Perhostutkijain seuran viikonloppukokouksen hengessä:

Montako lajia / How many species?

Ja jos vastaus on 2, niin bonuskysymyksenä: Mitkä lajit? :slightly_smiling_face:

Taalintehdas, 26.6.-18

Joku voisi tiedostonimien perusteella arvata että kaikki ovat lajia AUTpulch. Joku toinen, en tiedä kuka, voisi arvata että alhaalla on kaksi pulchrinaa ja ylhäällä buraetica, tai ehkä jopa että alin on jota.

Toisin kuin tunnistuskilpailussa tästä puuttuu se “oikea” vastaus, joten tiedostonimien painoarvo on kovin köykäinen. :wink: EPÄILEN, että tuossa on vain lajin sisäistä vaihtelua, mutta en ole siitä alkuunkaan varma. Siksi kysymys.

Ahaa, joo. En uskalla sanoa. Noista kuvista minusta epäilyttävin on ylin, koska poikkiviirujen muotokin on erilainen.

Minusta ylin on erittäin vahva buraetica-kandidaatti. Alemmat sitten pulchrinaa.
Ylimmällä erittäin kontrastikkaat siipiripset ja buraetican tuntomerkkinä mainittu, ohut, terävä valkoinen viiru siipiripsien tyvialueella. Veikkaisin siis 2 lajia.

Tosin muistan kuulleeni/lukeneeni, että pulchrina sisältäisi myös kaksi tai kolme lajia?
Tarkempia tutkimuksia asiasta en ole huomannut julkaistun…

2 Likes

Jostain syystä tuo A. pulchrinan edelleen jakaminen ei yllättäisi. Tuo “tumma jota” taitaa olla yksi esiintyvistä tyypeistä.

Mielestäni kaikki ovat pulchrinaa. Tuo mistä yritetään leipoa burea on leveäsiipinen, punertava, tumma, kuten pulchin mielestäni kuuluukin olla. Ulommassa poikkiviirussa ei ole kahta hammasta, takasiipien täplä on viivamainen, metallitäplä on paksupiirtoinen jne. Koska bure ei ole yhden tuntomerkin laji, ja tässä ei oikeastaan mikään sovi erityisen hyvin sille, pidän sitä pulchrinana.

Korostan, etten ole vielä oikeaa burea itse löytänyt, sen mitä olen tarkastanut, mutta siinä se pulchrinan muuntelun kirjo on tullut hyvin tutuksi… :roll_eyes:

2 Likes

Hei
Selviä Autographa pulchrina - yksilöitä kaikki.

T: Sakari Kerppola

2 Likes

Eiköhän tämä ala olla purkissa. :wink: