Muutama hopeatäplä

Kävin läpi perhoskuvia viime kesältä. Muutamasta hopeatäplästä en nähnyt siiven alapintaa. Mietin, että uskaltaakohan näitä tunnistaa varmuudella? Ja meniköhän nämä edes minulla oikein? Kaikki kuvat Joensuun kunnasta.


Hakkuuaukolla 13.6. Minusta suhkot selkeä pursuhopeatäplä (Boloria euphrosyne). Kaikki muut näkemäni hopeatäplät oli sinä päivänä euphrosynejä, vaikka niittyhopeatäplääkin esiintyy alueella.



14.6. lehdon reuna. No tämä on kiintoisa. Kuvauspaikalla kaikki muut Boloriat oli euphrosynejä, paitsi tämä. Näyttää minusta rahkahopeatäplältä (B. frigga), mutta eikös sen pitäisi elää lähinnä luonnontilaisella rämeellä? Alle kilometrin säteellä on soistuneita rantoja, kulttuurivaikutteista lehtoa (vanhaa pihapiiriä, jossa niittykasvillisuutta) ja osin hakattua kangasmetsää. Aika käsiteltyä ympäristöä, muttei ojitettua ja ehkä joku lähiseudun suo voisi sopia friggalle.


28.6. keto. Kaikki muut alueen Boloriat olivat niittyhopeatäpliä (B. selene). Tämän määrittämisessä epäröin. Jos on euphrosyne, niin sitten on ensimmäinen paikalla näkemäni.


26.7. sama keto. Orvokkihopeatäplä (Speyeria aglaja), tai ainakin luulen näkeväni kolme koirasjuovaa. Lajia on ollut aiemmin kuvauspaikalla ja myös ketohopeatäplää esiintyy.

Kuva 1: B. euphrosyne
Kuvat 2-3: minäkään en tuohon muuta osaa ehdottaa kuin frigga, mutta toivottavasti joku muukin ottaa kantaa.
Kuva 4: B. euphrosyne
Kuva 5: epävarma ehdotus, mutta sanoisin aglaja. Etusiipien ulkoreunat eivät ole mielestäni tarpeeksi koverat ollakseen adippe.

Kiitos!

Kakkos- ja kolmoskuvien kohdalla mietin potentiaalisia lajeja, ja elinympäristö olisi kai sopivampi suohopeatäplälle, mutta eihän nuo tuntomerkit siihen täsmää. Purohopeatäpläksi liian vaalea ja esiintymispaikka olisi ihan uusi sille.

Vitoskuvassa kuvauskulma voi ehkä näyttää siipien muodon väärin, muttei kai nuo siivet kovin koverasti kaarru. Muotokin tosiaan taitaa viitata orvokkihopeatäplään.

Samaa mieltä minäkin: euphrosyne, frigga, frigga, euphrosyne & aglaja.

Olen uusi täällä ja laitan kuvan tänään 8.7.2022 Kangasalla kuvatusta perhosesta. Lienee? Hopeatäpliin kuuluva mutta mikä oikea nimi?

Keisarinviitta.

Komea kuva komeasta keisarinviitasta. Tämä on helppo tunnistaa. Täällä näitä tapaa yleensä heinäkuun puolesta välistä eteenpäin.