Naaraita? [1.-2. Calopteryx virgo, neidonkorento, 3. Calopteryx splendens, immenkorento]

Joutsa, Rutajoki
27062020
Immen- vai neidonkorentoja?
1.


2.

3.

Nuo kaksi ensimmäistä, varsin ruskeasiipistä, ovat mielestäni neidonkorentonaaraita (Calopteryx virgo). Immenkorentonaaraalla siivet olisivat enemmän läpikuultavat, vihertävät ja ehkäpä vähän soukemmatkin.
Mutta tuo kolmas (hieno kuva!). Siitä en oikein saa otetta. Peräpää muistuttaa ehkä enemmänkin naaraan peräpäältä, mutta siivet näyttävät haaleaa koiraan siipiväritystä!? Joka tapauksessa tämäkin on mielestäni neidonkorento.
Nämä kaksi lajiahan voivat risteytyä keskenään, joten ilmeisesti erilaisia “ongelma”-yksilöitäkin saattaa syntyä. Tällaisista minulla ei ole mitään kokemusta.
Tässäpä nyt jotain kommentteja mahdollisen ja toivottavan keskustelun pohjaksi.

1 tykkäys

Odotellaan, jos joku muukin kommentoisi kolmosta. Kuvakin oli ainoa ko yksilöstä vaikka pyrin aina useamman kuvan ottamaan. Itsekin ihmettelin kuvaa koneelta katsoessa yksilön hailakan sinertävää sävyä ja myöskin tulkitsin tuon peräpään naaraan peräksi…

Kolmas on mielestäni immenkorennon naaras, lonkat ovat reunoista keltaiset, siipien väritys passaa naaraaseen. Lisäksi keskiruumiin takaosan sivuilla keltaista kuviointia. Vaalea siipitäplä noin pituutensa etäisyydellä siiven kärjestä.

2 tykkäystä

Samaa mieltä Ranen kanssa, kolmoskuvassa siipitäplän koko ja muoto vie immenkorentoon.

3 tykkäystä