Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Näyttää epätoivoiselta, mutta toimii silti

Viime kesän aikana parvekkeeni edusta koki melkoisen mullistuksen ja kaikki vihreä tuhoutui, kun viereen rakennettiin päiväkoti. Tuhotun ympäristön lisäksi myös valosaasteen määrä lisääntyi rajusti, joten motivaatio valon laittamiseen parvekkeelle oli kovin matalalla. Kuvaa katsomalla varmaan hahmotatte, että miksi.

Mutta päätin kuitenkin kokeilla, kun Nyströmin Harry patisti pihapinnakisaan ja hyvä niin, sillä nyt mieli on huomattavasti parempi, sillä yllättävän paljon perhosia tuo partsin valo houkuttelee. Neljä yötä valo palanut ja tuloksena 28 perhoslajia (24 makroa, 4 mikroa) ja yksilöitäkin ollut yhteensä noin 200 yksilöä.

Perhosmäärillä kehuminen ei kuitenkaan ole syy, miksi tämän viestin kirjoitin, vaan se, että haluan osoittaa, että noilla uusilla led-valoilla ei juurikaan ole haitallista vaikutusta perhosten (ainakaan keväällä lentävien makrojen) tulemiseen valolle. Vaikka itsekin olen sen tavallaan tiennyt jo aiemmin, niin silti sitä jotenkin on epäillyt.

Ja kyllä tuo ympäristökin on nyt niin steriili, että ihmetyttää, että noin paljon perhosia tulee partsin valolle, Uskon, että moni vastaavissa oloissa ei ole edes miettinyt kokeilla valoa partsilla, kun ei usko, että sinne mitään tulee.

3 tykkäystä

ilmeisesti perhoset eivät edes näe tätä “valosaastetta” valona niinkuin me. joku ainakin vanhalla foorumilla epäili että tällaiset valonlähteet jotka eivät tuota uv:ta näkyisivät lähinnä ympäristöä tummempina pisteinä perhosille (ilmassahan on uv:ta johtuen esim kuun heijastamasta uv:sta ja näin näkyisi vaaleempana yöperhosen silmin) mutta vaikea sanoa.

kireitä havaintoja!!

-Miika