Huonekasvejani katsastaessa löysin tänään kaksi tällaista 5 mm kokoista hoikkaa ja vikkelää “otusta”, jollaisia en ole ennemmin tavannut. Mielenkiinto heräsi oitis. Hetken pähkäiltyäni ajattelin, että lyhytsiipisiin taitaa kuulua ja nyhävakosonkiainen Anotylus rugosus vaikuttaa mielestäni aika todennäköiseltä nimeltä. Koska niin tuhkatiheään olen keksinyt vääriä nimiä, niin haluaisin tietenkin vahvistuksen tai hylkäämisen asialle.
Niinpä. Johan olisikin ollut liian helppoa… Mutta ainakin Anotylus sp. taitaisi käydä nimikkeeksi? Kävin vastauksesi jälkeen läpi kuusi eri Anotylusta netin kuvien avulla ja useissa oli selviä eroja ulkonäössä tai levinneisyydessä tähän verrattuna. Täällä foorumilla on myös ollut esillä Anotylus rugosus muutamia kertoja viime vuonna. Kaikkiin ei ole saatu vahvistusta. Ehkä minunkin on tyydyttävä tuohon sp.:hen?
A. rugosuksen suukilpi (clypeus) on himmeä, johtuen tiheästä mikroskooppisesta hienorakenteesta. Sitä ei noista kuvista oikein näe. Muuten kyllä on rugosuksen näköinen.
Suurkiitokset lisävalaistuksesta, Matti! Arvostan paljon tällaisia tiedonjyväsiä, joita olen monilta teiltä foorumilaisilta saanut. Ryhdyin tarkastelemaan muita tänään ottamiani kuvia ja löysin siitä toisesta lyhytsiipisestä tämän otoksen, jossa hyvällä mielikuvituksella pystynee näkemään mattapintaisen suukilven. Mitkään näistä kuvista eivät ikävä kyllä ole laadukkaita, koska otukset olivat tosiaankin ainoastaan 5 mm pituisia, vikkeliä ja kameranani oli vain tavallinen pokkari. Vasta nyt muuten huomasin, että tuolla ensimmäisellä otuksellahan on jotain vaaleita loisia koko suun ympärys täynnä, muutamia myös selässä!
Anotylus- ja Oxytelus-lajit kuoriutuvat yleensä syksyllä joten niitä voi tavata jo varhain keväällä. Noita pieniä punkkeja näkee usein kyytiläisinä kuoriaisilla jotka elävät lannassa, sienissä, mätänevässä kasviaineksessa ym.
Kiitos, Matti. Kyseessä oli viimejouluinen jouluruusu, jota yritin pitää hengissä kesään asti, mutta epäonnistuin. Ehkä nämä olivat elelleet juuri tuossa mätänevässä kasviaineksessa.
Rohkenen omatoimisesti nimetä nämä A. rugosukseksi. Muutan, jos saan lisätietoa.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.