Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Onko pesäkoisa?

20180906_001921

kannattaa aina laittaa pvämäärä ja kuvauspaikka esim. kuntatasolla mukaan tiedoiksi. Ei ole sociella. Tämä on Agonopterix, kovasti kiiltelee mutta laji taitaa olla angelicella

-Miika

20180906_083426
Ulkona näitä meillä lentelee paljon. Ylimuonio. Tämä yksilö saatiin kiinni 4.9. Ja anteeksi moukkamaisuuteni.

Korostan, ettei kyse ole moukkamaisuudesta, vaan siitä, että paikka ja aika pelaavat tärkeää roolia määrittämisessä, mikä ei välttämättä ole kaikille niin itsestään selvää. :slight_smile:

Kuten esimerkiksi tässä: 4.9. on tällaisena vuonna (=kesä 2-4 vkoa etuajassa) liian myöhäinen ajankohta angelicellalle, mutta toisaalta myös Ylimuonio on sen runsaalle esiintymiselle (yksittäin toki mahdollinen) liian pohjoinen sijainti, joten sen voi lajina unohtaa. Myöskään tuntomerkit eivät täsmää (siiven keskellä näkyy valkoinen piste, kun zoomaa).

Lajivaihtoehdot rajautuvat sijainnin perusteella pitkälti näihin neljään: Agonopterix arctica, conterminella, heracliana ja broennoeensis. Sekä viides vaihtoehto on Exaeretia ciniflonella, johon taas siivenmalli, lepoasento ja lämmin väritys eivät täsmää. Jäljelle jääneistä ainoa järkevä vaihtoehto ulkoisten tuntomerkkien perusteella on mielestäni hyvin muunteleva sekä erittäin runsaslukuinen Agonopterix heracliana, koiranputkilattakoi. Laji on aikuistalvehtija ja esiintyy näin syksyisin rakennusten lähellä kahdesta syystä: talvehtimissuoja ja keinovalo. Samat yksilöt ovat siis kevättalvella ja varhain keväällä niitä ensimmäisiä lentäviä perhosia.

1 tykkäys

Kiitos. Kävi myös niin, että säikähdimme asiaa kun niitä parveili ja pyrki taloon. Vaatekoita epäilimme mutta vaatekoi feromoni ansaan ei jäänyt yhtään kiinni. Tämä yksilö oli seinällä missä niitä on ollut koko syksyn. Voin siis olla rauhallisin mielin ja antaa niiden elää omaa elämäänsä. En halua hävittää niitä jos niistä ei haittaa aiheudu. Siksipä aloin kyselemäänkin.
Kiitos vielä kerran. :blush: