Avataanpa perinteinen päiväperhosten lennon alkamista seuraava ketju, jonne siis voi ilmoittaa kunkin päiväperhoslajin ensihavainnoistaan, ja miksei muutakin tarinaa päiväperhosten lentoon liittyen. Aiempina vuosina seurantaketjut ovat olleet suosittuja, katsotaan kantaako suosio tänäkin kautena.
Kuten tunnettua, kevät on paikkakunnasta riippuen noin pari viikkoa myöhässä, mutta lopulta se päiväperhoskausikin käynnistyi omalta kohdalta. Tänään 9.4. nokkosperhonen (Nymphalis urticae) lenteli Salossa lämpimällä rinteellä ja koska laskeutui sopivasti kuvattavaksi, niin laitetaan kevään ensihavainnon kunniaksi kuva mukaan. Tietokannassakin näyttää olevan jonkin verran havaintoja ainakin nokkos- ja sitruunaperhosista.
Imatralla tänään 9.4. kevään ensimmäinen oli tyttöperhonen, joka lenteli pyörätien reunapenkalla ja pysähtyi maahan, jolloin laji oli helposti tunnistettavissa: koivutyttöperhonen (Archiearis parthenias) eikä tietenkään hyvin harvinainen A. notha.
Kiva kun sitruunaperhoset (Gonepteryx rhamni) lentää taas. Imatra 13.4. 3 m. Myös nokkosperhonen (Nymphalis urticae) ja liuskaperhonen (Nymphalis c-album), joka kävi leskenlehtien kukilla.
Heinävesi 14.4. Ehkä tänään aiemmin ilmoittamani epävarma koivututtöperhonen olikin sama kuin äsken aurinkoiselle talonseinustalle pysähtynyt herukkaperhonen, joka nyt varma 1. päiväperhoshavaintoni tältä keväältä.
Muok. paitsi, että kun kirjoitin tätä yllä olevaa viestiä lasiverannalla huomasin, että koivutyttöperhonen oli lentänyt verannalle, joten se on myös varma havainto
Joo, Archiearis parthenias. Tuolla Joutsijärven alueella oli varsin runsas notha kanta ainakin vielä 90-luvun puolivälissä. Nykytilanteesta en tiedä. Biotooppina oli hiekkatie ja isot haavat
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.