Päiväperhosten ilmestyminen 2018

Avataanpa perinteinen päiväperhosten lennon alkamista seuraava ketju, jonne siis voi ilmoittaa kunkin päiväperhoslajin ensihavainnoistaan, ja miksei muutakin tarinaa päiväperhosten lentoon liittyen. Aiempina vuosina seurantaketjut ovat olleet suosittuja, katsotaan kantaako suosio tänäkin kautena.

Kuten tunnettua, kevät on paikkakunnasta riippuen noin pari viikkoa myöhässä, mutta lopulta se päiväperhoskausikin käynnistyi omalta kohdalta. Tänään 9.4. nokkosperhonen (Nymphalis urticae) lenteli Salossa lämpimällä rinteellä ja koska laskeutui sopivasti kuvattavaksi, niin laitetaan kevään ensihavainnon kunniaksi kuva mukaan. Tietokannassakin näyttää olevan jonkin verran havaintoja ainakin nokkos- ja sitruunaperhosista.

Imatralla tänään 9.4. kevään ensimmäinen :butterfly: oli tyttöperhonen, joka lenteli pyörätien reunapenkalla ja pysähtyi maahan, jolloin laji oli helposti tunnistettavissa: koivutyttöperhonen (Archiearis parthenias) eikä tietenkään hyvin harvinainen A. notha.

Hetki sitten Helsingissä myös tyttöperhonen lennossa, kaiketi parthenias.

Porissa (Kyläsaari) eilen nokkosperhonen lennossa.

Ka:Miehikkälässä lensi tänään G. rhamni. Sen lisäksi myös parthenias, vaikka se ei päiväperhonen olekaan.

Radio Novassa sanottiin just äsken, että apolloperhonen on nähty jossain, mutta eivät uskoneet :grinning:

  1. Nokkosperhonen, Raahe, 12.4.2018

Kiva kun sitruunaperhoset (Gonepteryx rhamni) lentää taas. Imatra 13.4. 3 m. Myös nokkosperhonen (Nymphalis urticae) ja liuskaperhonen (Nymphalis c-album), joka kävi leskenlehtien kukilla.

Heinävesi 14.4. Kevään ensimmäinen perhonen, lienee ollut koivutyttöperhonen, lenteli hankiaisten yllä pajuissa pysähtyen. Lunta n.60cm, +10

Tyttöperhonen (ei päiväperhonen)5.4.2018 LAP Vainikkalassa ranna hopeapajujen ympärillä ensimmäinen. Sitten lähes joka päivä

Sitruunaperhonen. 9.4.2018 LAP Vainikkalassa 3 koirasta.

Heinävesi 14.4. Ehkä tänään aiemmin ilmoittamani epävarma koivututtöperhonen olikin sama kuin äsken aurinkoiselle talonseinustalle pysähtynyt herukkaperhonen, joka nyt varma 1. päiväperhoshavaintoni tältä keväältä.

Muok. paitsi, että kun kirjoitin tätä yllä olevaa viestiä lasiverannalla huomasin, että koivutyttöperhonen oli lentänyt verannalle, joten se on myös varma havainto :slight_smile:

  1. sitruunaperhonen G.rhamni, Salo 14.4.

Vihti 14.04. Gonepteryx rhamni, sitruunaperhonen, Nymphalis urticae, nokkosperhonen ja Nymphalis io, neitoperhonen.

Sitruunaperhonen Naantalissa 13. ja 14.4.-18,

  1. herukkaperhonen, Raahe, 18.4.2018

Nokkosperhonen 2 yksilöä, Turtola, Pellon kunta, 17.4.2018

Nokkosperhonen ja sitruunaperhonen, Ulvila, Joutsijärvi, Tammen tila 19.4.2018
Nokkosperhonen, Mäntyluoto, Kallo, 19.4.2018

  1. herukka- eli liuskaperhonen N. c-album, Salo, 20.4.

Ja myös kevään ensimmäiset valkovuokot.

Herukkaperhonen ja tyttöperhonen, Ulvila, Joutsijärvi, Tammen tila 20.4.2018
Kait tämä se tavallisempi on:

Joo, Archiearis parthenias. Tuolla Joutsijärven alueella oli varsin runsas notha kanta ainakin vielä 90-luvun puolivälissä. Nykytilanteesta en tiedä. Biotooppina oli hiekkatie ja isot haavat :grinning: