Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Päiväperhosten ilmestyminen 2020

Terve,

aloitan tämän ketjun nyt, kun vuoden ensimmäinen päiväperhoshavaintoni tuli tänään. Muutkin ovat jo päiväperhosia nähneet, joten on aika aloittaa. Paraisilla oli pakkasyö mutta aurinko alkoi paistaa tänään aamulla kirkkaalta taivaalta ja klo 12 maissa oli jo +4C eikä tuulikaan ollut paha. Parhaimmillaan oli n. +5C. Havaintoja olivat 1. A.urticae (1yks) ja 2. N.antiopa (1yks). Tämän nokkosperhosen näin nyt hyvin ja tarkalleen samalla paikalla, missä helmikuun puolella tein määrittämättömän havainnon perhosesta.
Tuleva viikko näyttää jälleen lupaavalta.

ML

3 tykkäystä

Tänään alkoi minun kauteni aurinkoisessa kelissä, lämmintä n. 5 astetta:

  1. A. urticae 8.3. Ka:Miehikkälä
1 tykkäys

Terve,
eilen 8.3.2020 oli Helsingin seudulla aurinkoinen aamupäivä ja lämpötilat siinä +4-5C. Yksi päiväperhonen tuli havaittua, Helsinki 3. G.rhamni (1yks). Se ei ollut lennossa vaan istui mustikan varvulla siipien alapuoli aurinkoon päin suojaisella aurinkoisella metsäreunalla.
ML

1 tykkäys

Tänään 2 nokkosperhosta (Aglais urticae) Uusikaupunki, pilviharson takaa paistanut aurinko lämmitti ilman jopa 8 asteeseen. Mielenkiintoista seurata nokkosperhosten vaellusta aurinkoon, talvehtineet kylmässä ulkovarastossa, ilmeisesti pudottautuvat/putoavat alas josta matka jatkuu kävellen kohti auringon paisteista paikkaa, tämä johtunee että paikat vielä vähän jumissa" talven" jälkeen, tänään 5 yksilöä joita olen siirtänyt alle jäämisen estämiseksi.
T:Jyri

1 tykkäys

Tänään oli sen verran aurinkoa näkyvissä kylmän yön jälkeen, että uusi herännäinenkin näkyi:
2. G. rhamni 15.3. Kb:Rääkkylä

1 tykkäys

Tänä vuonna ei tarvinnut kaukaa hakea kauden ensimmäistä päiväperhosta, kun tänään 19.3. nokkosperhonen N. urticae lensi suoraan parvekkeelle ja hetken siinä pörrättyään jatkoi matkaansa. Havainnon innoittamana lähdin maastoon ja nokkosperhosia löytyi pari yksilöä lisää. Näiden lisäksi olivat liikkeellä sitruunaperhonen G. rhamni (3 m) ja Archiearis parthenias (yksi varma, yksi lennossa nähty). Sitten alkoikin keli nopeasti pilvistyä ja viilentyä. Havaintopaikka Salo.

1 tykkäys

Tänään 20.3.2020 Salossa vain noin 4 astetta lämmintä ja pieni viileä viima, mutta siitä huolimatta liikkeellä olivat suruvaippa N. antiopa, nokkosperhonen vajaan kymmenen yksilön voimin ja jokunen Archiearis. Taisi olla ensimmäinen kerta kun bongaan antiopan maaliskuussa.

1 tykkäys

Tänään 25.3.2020 koivutyttöperhonen oli maantielle mennyt istuskelemaan ja auton alle oli jäänyt hän. Parikkala.

1 tykkäys

pp
Pahoittelut huonosta kännykuvan laadusta - mikähän tämä? Näitä oli muutama kappale. Helsinki, Myllypuro tänään +6C.
edit: Lienee koivutyttöperhonen - joka ei ole päiväperhonen? Pahoittelut :slight_smile:

1 tykkäys

Tässä kuva tuosta kuolleesta koivutyttöperhosesta tältä päivältä.

1 tykkäys

Onkohan tää koirasyksilö? Jonkinlaista hammastusta tuntosarvissa. Ehkä joku asiantuntija näkee näinkin huonosta kuvasta. Ikävää kun joku ajoi päälle. Onneksi itsellä ei ole autoa.

1 tykkäys

Tänään tuli uusin Baptria jossa oli yhteenveto päiväperhosseurannasta viime kesältä. Heti perään kun menin pihalle niin alkoi uusi kausi :face_with_monocle:

  1. nokkosperhonen,Raahe, 26.3.
1 tykkäys

Mäkin huomasin viikonloppuna tuon raportin: https://www.allergia.fi/site/assets/files/21470/nafi_yhteenveto_2019.pdf

Itsellä tältä keväältä vasta nokkosperhonen ja (koivu)tyttöperhonen Espoosta.

1 tykkäys
  1. herukkaperhonen Nymphalis c-album, 27.3.20 Salo
1 tykkäys

Eka koivutyttöperhonen 27.3.2020 PK, Kontiolahti, Onttola (Onttolantien varrella lähellä Joensuun rajaa)

1 tykkäys

27.3.2020 lämpötila 12,3 plussaa. 2 sitruunaperhosta ja 9 koivutyttöperhosta joista yksi oli päätynyt raitarantulin lounaspöytään. Parikkala.

1 tykkäys

Terve,
tänään 28.3.2020 oli loistava kevätpäivä Paraisilla. Lämpötila oli siinä +9C ja aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta kunnes harsopilvet tulivat päälle vähän klo 14 jälkeen. All the usual suspects olivat liikkeellä. Uusi omalle listalle olivat
4. I.io (5yks),
5. P.c-album (1yks).
A.urticaen talvehtiminen on onnistunut hyvin ja se oli selvästi yleisin laji lennossa (n 30yks). G.rhamniakin oli 7yks ja 1yks N.antiopaa. A.partheniasta oli siinä kymmenen yksilöä.
ML

Moi

Viime perjantaina näin ensimmäiset päiväperhoset Kangasalla tässä pihalla.

  1. Neitoperhonen ja 2. Nokkosperhosia.
    HIenosti alkoi kun näkyi tämä pariskuntakin rummuttelevan yllättävän kovalla äänellä kai Darudea seinustalla :wink:
    nokkosp27

-jari

1 tykkäys

Terve!

Kovat yöpakkaset ja lumisateet ovat hidastaneet päiväperhosten esiintymistä Rautalammilla. Ekan sitruunaperhosen ja koivutyttöperhosen näin 25.3.2020. Toisen koivutyttöperhosen 27.3.20 Rautalammin Toholahdessa. t. Esko

1 tykkäys

Terve,
tänään 5.4.2020 oli hieno päivä Paraisilla, aurinkoa, noin +6C ja paikoin navakahkoa tuulta. Päivän uusi listalaji oli
6. N.xanthomelas (1yks).
Sen lisäksi noin 20 yks A.urticaeta, I. io ja pari A.partheniasta. Ei muuta, yöpakkaset ovat näköjään säikyttäneet muut.
ML